5G: dé aandachtstrekker op Mobile World Congres

21.03.2018

5G, zelfrijdende auto’s en slimme steden: dat is zowat het belangrijkste om te onthouden van het voorbije Mobile World Congress in Barcelona. Al werden er natuurlijk ook enkele opvallende nieuwe smartphones voorgesteld. 

Meestal is het Mobile World Congress (MWC), als jaarlijkse hoogmis voor de mobiele industrie, een uitgelezen plek voor fabrikanten om hun nieuwste smartphones voor te stellen. Dat bleek dit jaar ook deels het geval. Zo sprong de lancering van Samsungs Galaxy S9 en de grotere S9+ wel in het oog, al ging het in deze versies voor een groot stuk om een camera-update.

 

Nieuwe toestellen

Verder onthouden we bij de nieuwe toestellen ook de Sony Xperia XZ2 en een nieuwe reeks smartphones van Nokia. De opvallendste hierbij is de heruitgave van de Nokia 8110 uit 1996, die door zijn (gebogen) vorm ook weleens de banaantelefoon wordt genoemd. Al viel bij Nokia ook hun eerste echte topmodel op, de Nokia 8 Sirocco. Andere fabrikanten zoals Huawei en LG doen de lanceringen van hun vlaggenschiptoestellen pas later dit jaar. Al lanceerden ze intussen wel andere interessante toestellen. Lees hier alvast onze bespreking van de P Smart van Huawei. 

 

Voordelen 5G

Toch was het vooral 5G dat dit jaar met de meeste aandacht ging lopen in Barcelona. De term en technologie doken overal op. 5G is dan ook het mobiele internet van de toekomst. Het heeft een (veel) hogere bandbreedte van meerdere gigabits per seconde, zowat honderd keer sneller dan het huidige 4G. Bovendien ligt de latency, de tijd die u moet 'wachten' vooraleer u een signaal terugkrijgt, stukken lager. In plaats van 50 milliseconden zoals bij 4G, zou de vertraging bij 5G maar 1 milliseconde duren.

Doordat de technische richtlijnen rond 5G eind vorig jaar (gedeeltelijk) werden vastgelegd, komt de hele evolutie rond 5G intussen wel in een stroomversnelling. Smartphones met 5G zijn op komst, al zullen ze in Europa waarschijnlijk pas vanaf 2020 aangekondigd worden.

 

Internet of Things

Maar 5G gaat veel verder dan smartphones. De technologie moet vooral een antwoord bieden op de explosieve groei van andere geconnecteerde apparaten, het zogenaamde Internet of Things. Op de stand van Orange nam 5G een prominente rol onder het motto: ‘create a better future’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smart cities boordevol sensoren die beschikbare parkeerruimte, verkeersdrukte en luchtkwaliteit meten.

Of denk aan zelfrijdende auto's. Zo stelden chipfabrikanten Intel en Qualcomm op MWC prototypes voor van wagens die klaar zijn voor 5G. Ook Porsche showde op de beurs, in samenwerking met Huawei, zijn zelfrijdende Panamera, net zoals BMW een zelfrijdende BMW i3 demonstreerde.

 

Gaming en gezondheid

Een compleet andere toepassing van 5G is gaming. Het wordt stukken spannender om een virtual reality spel te spelen en op veel minder vertragingen te botsen dan via een klassieke connectie.

Al stond ook gezondheid op de agenda in Barcelona. Met een Vital Moto Mod, een slim apparaat van Motorola, meet u bijvoorbeeld in een paar seconden uw bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie. Kortom, dankzij technologie is alles en iedereen verbonden, vandaag al maar in de toekomst nog meer.

 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht