Allez les filles: meer vrouwen in ICT

03.12.2018

In ons land zijn vrouwen ondervertegenwoordigd als het gaat om ICT-jobs en nergens in Europa studeren zo weinig meisjes af in een ICT-richting. Diverse initiatieven trachten het tij te keren.

Ons land staat voor een grote uitdaging. Maar liefst 86 procent van de ICT’ers in ons land is een man. Daarmee zitten we boven het EU-gemiddelde van 83 procent, blijkt uit cijfers van het Europees statistiek- en onderzoeksbureau Eurostat.

 

Minste aantal studenten

Er is zelfs meer aan de hand. Amper 7 procent van de beginnende ICT-studenten in het hoger onderwijs in ons land is een vrouw, blijkt uit een rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Gemiddeld bestaan ICT-richtingen, volgens de OESO, voor 19 procent uit meisjes. 

Is er beterschap in zicht? Ja, al is die beperkt. Uit onderzoek van het vakblad Computable blijkt dat er voor het academiejaar 2018-2019 een kwart meer studenten zich inschreven in de ICT-studies van 15 universiteiten en hogescholen dan een jaar geleden.

 

Waarom kiezen vrouwen niet voor ICT?

Volgens de European Institute for Gender Equality (EIGE) zijn er drie belangrijke factoren die de lage participatie van vrouwen in de ICT-sector verklaren en in stand houden: 

  • Vrouwen tonen minder interesse en zijn minder vaak opgeleid als IT- specialist.
  • Het idee dat het verloop van een carrière in de ICT-sector vooral gunstig is voor mannen.
  • De IT-wereld wordt nog steeds beschouwd als een echt mannenbastion.

https://www.europeandatajournalism.eu/News/Data-news/The-ICT-sector-is-booming.-But-are-women-missing-out

Nooit eerder was er in ons land zo'n groot tekort aan ICT-profielen. Het is dus wel degelijk een probleem dat ICT in ons land zo weinig vrouwen aanspreekt. De technologische sectoren hebben veel medewerkers nodig en moeten dus zoveel mogelijk mensen aantrekken, mannen én vrouwen.

https://datanews.knack.be/ict/magazine/de-jacht-op-it-ers-hoe-erg-is-het-nu-echt-gesteld-met-de-arbeidsmarkt/article-normal-1378255.html

 

De voordelen van de ICT-sector

Volgens het European Data Journalism Network (EDJNet) is de kwaliteit van de banen in de ICT-sector hoger dan in de meeste andere sectoren. De sociale omgeving en flexibele uren zouden voor veel vrouwen voordelig kunnen zijn. Daarbij komt ook dat ICT nog altijd één van de best betalende sectoren is. Een groter aantal vrouwen in de ICT-sector zou dus een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de loonkloof.

https://www.eurofound.europa.eu/nl/surveys/european-quality-of-life-surveys/european-quality-of-life-survey-2016

https://www.europeandatajournalism.eu/News/Data-news/The-ICT-sector-is-booming.-But-are-women-missing-out

Vaak worden ICT-jobs uitsluitend vanuit een technische hoek bekeken, maar ICT is zoveel meer dan technologie.  Ingrid Gonnissen, door techmedium Data News uitgeroepen tot ‘ICT Woman of the Year 2018’ legt uit: “ICT iseen creatief en innoverend domein met technologie als hulpmiddel. ICT’ers willen oplossingen bedenken om mensen te helpen. Dat is iets dat vrouwen én mannen kunnen en willen doen.”

 

Diverse initiatieven

Intussen trachten diverse initiatieven om vrouwen warm te maken voor een studie of job in de ICT-sector. Zo werkte de overheid eerder al STEM-actieplannen uit om jongeren, zowel jongens als meisjes, te laten kiezen voor een studierichting in Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Er zijn ook individuele initiatieven.

Ingrid Gonnissen startte onlangs het initiatief 'Young Potential Boostcamp’, een project om jonge, vrouwelijke laatstejaarsstudenten of starters met interesse voor ICT op weg te zetten in hun carrière door hen te koppelen aan een mentor uit de sector.

Yes She Can is een Brussels initiatief van Lola Wajskop en Lola Dasmki dat de genderdiversiteit binnen de ingenieursfaculteit wil promoten. En bij Microsoft mochten onlangs alle medewerkers hun dochters meenemen naar kantoor om hen te laten kennismaken met de diversiteit van ICT. 

Of hoe alle beetjes kunnen helpen.
 

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.