Artificial Intelligence: motor van geavanceerde toepassingen

13.04.2017

Artificial Intelligence sluipt steeds meer ons leven binnen. Van slimme assistenten en chatbots tot smarthomes en zelfrijdende racewagens, het is er allemaal al.

Bijna ongemerkt is AI (Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie) in ons leven binnengeslopen. Als u gebruikmaakt van een slimme assistent, zoals Siri op een iPhone of Google Assistant op een Android-telefoon, vertrouwt u al op AI. U praat tegen uw telefoon, vraagt naar de weersvoorspelling, voegt items toe aan uw to-dolijstje, … Die assistent leert ook uw gewoontes kennen en waarschuwt u voor files op het moment dat u naar uw wekelijkse yogales vertrekt. Smartphones zullen trouwens nog slimmer worden. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat tegen 2020 een op de vijf interacties met uw smartphone via een slimme assistent verloopt. Apps zullen aan belang inboeten omdat de interactie ermee minder natuurlijk is dan die met een slimme assistent.

Het mag dan ook niet verbazen dat AI de show stal op het Mobile World Congress 2017 in Barcelona. Zo kondigde Motorola aan dat het Alexa gaat inbouwen in zijn Moto-telefoons. Alexa is de slimme assistent die het hart uitmaakt van de Amazon Echo-luidspreker. Huawei heeft zijn vlaggenschip de Mate 9 ook uitgerust met Alexa. En ondertussen heeft Samsung Bixby uitgebracht, zijn eigen virtuele assistent voor smartphones.

 

AI verbetert performantie smartphones

Ook op minder zichtbare plaatsen doet AI zijn intrede in smartphones. Zo leert de Huawei P10 in welke volgorde de gebruiker taken uitvoert, en andere 'gewoontes'. Gewapend met die kennis wijst de smartphone resources zoals het werkgeheugen efficiënter toe en verbetert het de performantie van de smartphone.

 

Zelfrijdende racewagen

De autonome voertuigen, die duidelijk aanwezig waren op MWC, maken in hoge mate gebruik van AI. Dergelijke wagens krijgen massa's gegevens te verwerken van allerlei sensoren. Ze interpreteren die gegevens op een speciaal ontworpen processor met slimme algoritmes die de juiste beslissingen nemen. Het bedrijf Roborace presenteerde op het MWC de eerste autonome racewagen, de Robocar. Die door kunstmatige intelligentie aangestuurde elektrische wagen haalt een snelheid van 320 km/u.

 

De wagen die met u meedenkt

Maar AI in de wagen behelst veel meer dan autonoom rijden. Autofabrikant Peugeot kondigde de Instinct aan, een conceptwagen die meedenkt met de bestuurder en de andere inzittenden. De wagen kijkt mee in de agenda van de bestuurder en weet zo al wat de bestemming is. Bovendien voelt de Instinct aan hoe de bestuurder zich voelt en past hij zich daaraan aan. Als u bijvoorbeeld na een zware werkdag gestresseerd in uw wagen stapt, zet de Instinct de bestuurderszetel in de relaxmodus.

 

Meer lezen

Bent u geïnteresseerd in andere trends die binnenkort niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven? Lees dan ook het interview met Werner De Laet, het artikel over 5G en IoT of het artikel over big data.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht