Beveiliging van uw netwerk: SD-WAN of SASE?

19.07.2022

Met SD-WAN moderniseert u uw bedrijfsnetwerk zodat u klaar bent voor een succesvolle digitale transformatie. Op het vlak van beveiliging moet u dan volgende keuze maken: gebruikt u de ingebouwde beveiliging van uw SD-WAN of kiest u voor SASE?

Het traditionele gecentraliseerde netwerkmodel volstaat tegenwoordig niet meer. Dat komt omdat bedrijfsnetwerken steeds meer gebruikmaken van cloudtoepassingen, en ook het dataverkeer op die netwerken aanzienlijk is toegenomen. Bovendien heeft de coronapandemie in veel bedrijven de digitale transformatie versneld, met hybride werken en een verspreide netwerkinfrastructuur tot gevolg.

Een SD-WAN (Software Defined - Wide Area Network) biedt een antwoord op die nieuwe uitdagingen. Het gebruikt in elke vestiging verschillende internetverbindingen en laat ook toe om voor elke applicatie de optimale verbinding in te zetten. Heel wat SD-WAN-oplossingen hebben een beveiligingsfunctionaliteit ingebouwd. Toch bestaat er ook een nieuwe technologie die SD-WAN aanvult: SASE of secure access service edge. SASE biedt een netwerkarchitectuur die beveiligingsfuncties en SD-WAN combineert in een cloudoplossing. Maar welke technologie is nu het meest geschikt voor uw bedrijf: SD-WAN of SASE? We bekijken daarvoor de belangrijkste verschillen.

 

1. Cloud

SASE heeft een cloudnative architectuur: het combineert SD-WAN- en beveiligingsfunctionaliteiten in een clouddienst.

Met SD-WAN hebt u altijd zelf de volledige controle over uw netwerkarchitectuur. Maar u kan ook kiezen voor een SD-WAN-oplossing bij een managed service provider (MSP). Met zo'n MSP-model krijgt u veel gelijkaardige voordelen als met het cloudmodel van SASE. Denk maar aan schaalbaarheid, betrouwbaarheid en ontzorging.

 

2. Beveiliging

Een SD-WAN-oplossing die zich puur als netwerkoplossing positioneert, kan u aanvullen met beveiligingsoplossingen zoals een firewall, VPN, … SASE is een manier om de beveiligingskant van SD-WAN te implementeren. Het combineert SD-WAN-functionaliteiten met aanvullende beveiligingsopties in een clouddienst.

Maar er bestaan ook heel wat SD-WAN-oplossingen die netwerk- en beveiligingsfunctionaliteiten al in één product beheren en bijvoorbeeld een next-generation firewall bevatten. Sommige zijn oorspronkelijke beveiligingsoplossingen die daarna de SD-WAN-functionaliteit ingebouwd hebben. Andere zijn als SD-WAN-product begonnen en hebben daaraan de beveiligingsfunctionaliteit toegevoegd. Hebt u het cloudmodel van SASE niet nodig? Dan volstaat zo'n geïntegreerde SD-WAN-oplossing.

 

3. Stappenplan voor een modern netwerk

Of u nu SD-WAN of SASE kiest, het stappenplan voor de transformatie van uw netwerk ziet er als volgt uit:

  1. Maak een businesscase
  2. Creëer synergie tussen uw netwerk- en beveiligingsteams
  3. Onderzoek de operationele en organisatorische impact van de migratie op uw netwerk en beveiliging
  4. Begin uw digitale transformatie door uw netwerk te moderniseren

 

 

Wilt u uw bedrijf op een veilige manier digitaal transformeren en hebt u hulp nodig bij de keuze tussen SD-WAN en SASE? Neem dan contact op met uw accountmanager, zodat we samen kunnen bekijken wat voor u de beste oplossing is.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht