Biometrie: het einde van het wachtwoord?

03.05.2016

Binnenkort is uw wagen uitgerust met gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. U kan uw wagen dan enkel starten als die u herkent. Ook wachtwoorden maken steeds meer plaats voor biometrie.

 

1. Welke vormen van biometrie zijn er?

De bekendste vorm van biometrie is wellicht de vingerafdrukscanner. Apple maakte de technologie mainstream met Touch ID: miljoenen mensen gebruiken of kennen nu vingerscans. Microsoft op zijn beurt wedt in Windows 10 op gezichtsherkenning om in te loggen. En in Nederland gebruikt ING stemherkenning om gebruikers van de mobiele app te identificeren wanneer ze willen bankieren. Allemaal hebben ze één ding gemeen: u wordt geïdentificeerd op basis van uw unieke lichaamskenmerken.

 

2. Is biometrie veiliger dan een wachtwoord?

Mensen zijn notoir slecht in het verzinnen van sterke wachtwoorden. De meest voorkomende wachtwoorden zijn 'password' en '123456', die natuurlijk eenvoudig te raden zijn. Biometrische gegevens zijn daarentegen niet te raden. Bovendien zijn ze niet met collega's of vrienden te delen. Uiteraard heeft ook biometrie zijn zwakheden. Zo is Touch ID in principe om de tuin te leiden door een hogeresolutiefoto van uw vinger te nemen en een mal met uw vingerafdruk te maken. Gelukkig is dit soort aanvallen in de praktijk heel moeilijk om uit te voeren. Biometrie is dus minder kwetsbaar voor aanvallen dan wachtwoorden.

 

3. Wordt biometrie aanvaard?

De grootste drempel voor meer gebruik van biometrie is niet technisch, maar sociaal. Zo wordt een vingerafdrukscanner maar al te vaak geassocieerd met de vingerafdrukken die verdachten moeten laten nemen bij de politie, waardoor de techniek een slechte connotatie krijgt. Toch heeft Touch ID bij de iPhone ervoor gezorgd dat vingerafdrukscanners meer en meer aanvaard worden. Andere biometrievormen krijgen weinig weerstand. Zo zijn gezichtsherkenning en stemherkenning zelfs 'cool' omdat ze aan science fiction doen denken.

 

4. Gaan wachtwoorden verdwijnen?

Biometrie bestaat al lang en heeft wachtwoorden nog altijd niet vervangen, dus de vraag is of dat nog gaat gebeuren. Wachtwoorden volledig uit de wereld helpen is waarschijnlijk een utopie. Maar nu meer en meer toestellen standaard biometrische technologie ingebouwd hebben, heeft biometrie een mooie toekomst.

 

Vormt in uw bedrijf het gebruik van klassieke wachtwoorden een te groot risico? Onderzoek dan eens de mogelijkheden van biometrie, zeker nu mobiele toestellen steeds vaker de nodige technologie ingebouwd hebben.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.