Daar is de mobiele revolutie

06.05.2016

Als er één domein is dat de laatste jaren voor flink wat innovatie op de werkvloer heeft gezorgd, is het ongetwijfeld mobiele technologie. Meer en meer machines communiceren draadloos met mekaar. Smartphone en tablets zetten hun opmars verder. Wat staat er ons nog te wachten? We leggen drie toekomstvragen voor aan mediagoeroe, consultant en oprichter van Dear Media Jo Caudron en aan Jo De Boeck, CTO bij Imec. Van het aangekondigde einde van de vaste pc tot smartphones die uw suikergehalte meten.

Technologie op zich is de grote hinderpaal niet.

Jo De Boeck: CTO Imec

Jo De Boeck is CTO bij Imec, een wereldspeler in chiptechnologie. Hij vindt dat mobiele technologie voor een onderstroom in technische innovatie zorgt. Hij wijst daarbij op de jonge industrie van zogenaamde mobiele applicaties voor mobiele toestellen. En aan de hele trend rond cloud computing, waarbij toepassingen van op afstand worden weergegeven. “De ontwikkeling in het post-pc-tijdperk staat erg dicht bij de behoefte en vraag van de klant. Dat was bij de pc veel minder het geval.”

 

Wat heeft het ‘post-digitale-tijdperk' ons en bedrijven nog te bieden? Wat kunnen we bijvoorbeeld nog verwachten van onze smartphone?

Jo De Boeck: “Je merkt een soort van dubbele innovatie. Enerzijds is er die op niveau van de toestellen zelf. Want met een smartphone is veel meer mogelijk dan bellen of sms’en. Toestellen kunnen bijvoorbeeld beweging, reuk, snelheid of temperatuur registreren. Maar daarnaast zit er ook innovatie in de omgeving zelf. Als bijvoorbeeld een iPhone weet waar je bent en toelaat om je televisie of digitale recorder te programmeren, komt dat ook omdat je omgeving slimmer wordt. De grote kracht zit net in die koppeling van je mobiele platform en je omgeving. Vijftien jaar geleden was een mobiele telefoon om berichten te versturen, vandaag om apps te ontvangen en in de toekomst om te reageren op onze omgeving en ons lichaam. Wij hebben met Imec nu al testen lopen waarbij een bezoek in de badkamer toelaat een soort van medische check-up te doen. Jouw apparatuur connecteert en communiceert dan met data die ergens in de cloud worden bewaard.”

 

Wordt het onze digitale equivalent van portefeuille of medische assistent?

Jo De Boeck: “Dat is perfect mogelijk. De grote kracht ligt in de mate dat dit alles automatisch kan gebeuren. Dat je mobiele toestellen laat fungeren als een soort van interface met de buitenwereld. Je kan bijvoorbeeld aangepaste reclameboodschappen naar jouw toestel laten sturen. Of je bloed of suikergehalte meten via de telefoon. De medische en zorgsector is overigens een van die domeinen waar wij bij Imec zwaar op inzetten omdat in dat domein met onder meer de vergrijzing ons gigantische uitdagingen staan te wachten. Al kunnen technologische realisaties in dat domein ook gebruikt worden voor andere sectoren zoals industrie en domotica.”

 

Wat houdt ons nog tegen in deze evolutie?

Jo De Boeck: “Er zijn uiteraard technische uitdagingen. Dan denk ik onder meer aan sensoren die veel rekenkracht moeten aankunnen met een relatief laag vermogen. Dat is voer voor ingenieurs, maar ook de beleidsmakers hebben hun verantwoordelijkheid. Zo wordt privacy een belangrijke kwestie. Want je wil natuurlijk niet dat alle gegevens te grabbel worden gegooid. Maar tegelijk moet de wetgeving al deze technische en noodzakelijke realisaties wel mogelijk maken.”

 

De revolutie begint op de werkvloer.

Jo Caudron, consultant in nieuwe media bij Dear Media

 

Jo Caudron, consultant in nieuwe media ziet de pc niet meteen verdwijnen. “Er komt nog heel wat op ons af. We staan nog maar aan het begin van een mobiele revolutie.”

 

We zitten in het post-pc-tijdperk. Draagbare apparaten als smartphones en tablets grijpen de macht. Zijn de dagen van de pc geteld?

Jo Caudron: “Zelfs op langere termijn zie ik de vaste pc niet verdwijnen. Maar de hegemonie van de pc als centrum van alle digitale activiteit, is wel definitief verleden tijd. Dat was 25 jaar het geval. Let wel, voor traditioneel bureaugebruik met veel data-input is de pc nog steeds heer en meester. Maar om bijvoorbeeld data te consumeren, ook professioneel, is een tablet eerder geschikt. En wil u uw informatie altijd en overal, dan komen nog mobielere toestellen als smartphones op de proppen. Het is de combinatie van al deze toestellen die volgens mij nog tien jaar zal primeren. Toestellen, van pc tot tablet en smartphone, zullen nog meer worden gebruikt in functie van de context.”

 

Momenteel komen er dus alleen maar toestellen bij, zoals tablets en smartphones. Wat staat ons nog te wachten? 

Jo Caudron: “We zullen de komende jaren nog wel een resem toestellen op de markt zien verschijnen die een variant zijn op wat we nu al hebben. Tablets of smartphones met andere schermformaten bijvoorbeeld. Of hybride toestellen die zowel als tablet als vaste pc kunnen worden ingeschakeld. Je merkt bijvoorbeeld aan de patenten die een bedrijf als Apple heeft bekomen, dat ze in de richting van dergelijke hybride toestellen denken. Maar voor intensiever gebruik, primeert computerkracht en dan staat de vaste pc nog altijd op de eerste plek. Je merkt door de jaren heen wel een verschuiving qua gebruik. De vaste pc lijkt, net door de nood aan computerkracht, op de server van gisteren, de laptop is de desktop van gisteren en de tablet door zijn draagbaarheid dan weer de laptop van gisteren.”

 

Meer en meer werknemers gebruiken hun eigen toestellen voor professionele redenen. Is die zogenaamde ‘Bring your own Device’ of ‘BYOD’-trend een tijdelijk fenomeen?

Jo Caudron: “Ik denk het niet. Als ik gesprekken heb met bedrijven, en daar zitten toch flink wat grote jongens bij zoals D’ieteren en Colruyt, dan zie ik in deze bedrijven vaak laptops en smartphones die privé-eigendom zijn. Meer en meer werknemers maken gebruik van eigen apparatuur. Ze vinden het vaak vreemd dat hun werkgever hier niet voor zorgt en ze zichzelf moeten behelpen. Bij de meeste bedrijven zijn de kantoorwerkers meer geavanceerd in de adoptie van nieuwe technologieën dan hun management. Zij introduceren vaak de nieuwe toestellen en mogelijkheden in organisaties. De revolutie begint dus op de werkvloer. Veel bedrijven zijn nog niet zo ver om dat in te zien. De eerste stap is het erkennen van deze trend om er vervolgens een richtlijn voor vast te leggen. Ook al geldt die dan mogelijk voor een beperkt deel van je personeel. Zo kan je je tablets enkel voor je verkopers inschakelen. BYOD hoeft niet voor heel je organisatie te gelden. 

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.