De connected car: een tablet op 4 wielen

11.02.2015

De Tesla Model S is een tablet op vier wielen. De elektrische auto stuurt elke maand een gigabyte aan gegevens door. Maar niet alleen deze hoogtechnologische auto staat in verbinding met internet.


Een auto bevat al lang meer elektronica dan mechanische onderdelen. De laatste jaren zien we een trend om meer en meer van die elektronica met internet te verbinden. Daardoor is de auto eigenlijk de nieuwe smartphone. De connected car is een van de belangrijkste toepassingen van het Internet of Things. Wat is er al mogelijk en wat brengt de toekomst ons?

 

1. Volg uw wagenpark op

Met een track & trace systeem in uw bedrijfswagens zijn de coördinaten van uw wagenpark altijd in realtime op te vragen. Niet alleen handig om uw wagenpark optimaal in te zetten, maar ook voor asset management en om diefstal tegen te gaan. Software leidt uw chauffeurs om via een alternatieve route wanneer ze dreigen in een file terecht te komen. Met de kilometerregistratie berekent u automatisch de mobiliteitsvergoeding van uw werknemers. En met een black box krijgt u inzicht in de rijstijl van uw chauffeurs. 

 

2. Een rijdende hotspot

Als uw wagen met een internetverbinding is uitgerust, kan hij die verbinding via een draadloze hotspot delen met draagbare apparaten, zoals uw tablet of smartphone. Daardoor hebt u ook in de wagen altijd optimaal toegang tot internet. Met 4G is zelfs videostreaming in HD in de wagen mogelijk!

 

3. Verwittig de hulpdiensten

Vanaf 2018 zal elke nieuwe wagen in Europa uitgerust zijn met het eCall-systeem. Dat belt automatisch het Europese hulpnummer 112 bij een ongeval. En als de automobilist niet meer in staat is om te praten, stuurt eCall nuttige informatie naar de hulpdiensten, waaronder de locatie van de wagen, het tijdstip, het soort voertuig en welke brandstof de wagen gebruikt.

 

4. Slimme wagens

Europa is ook al bezig met de wagen van de toekomst. Er zijn frequenties gereserveerd voor slimme wagens die met elkaar of met de verkeersinfrastructuur draadloos kunnen communiceren. Zo kunnen ze automatisch de juiste afstand houden, op tijd remmen en snelheid verminderen om de doorstroming te verbeteren.

 

Wil u ook slimmere bedrijfswagens? Orange is marktleider in de Machine-to-Machine-markt en heeft al sinds 2001 ervaring met connected cars. We bieden u samen met onze gespecialiseerde partners M2M-oplossingen op maat van uw bedrijf.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.