Is de iPhone X de beste smartphone?

08.12.2017

Mocht u het nog niet gemerkt hebben: de iPhone X is er. En zoals altijd met Apple is er al veel inkt over gevloeid. Er wordt druk vergeleken met de zwaargewichten van Samsung, Huawei of Sony. Maar zijn ze wel te vergelijken? Ja en nee.


Ja, omdat ze technisch gezien eigenlijk niet zo heel ver uit elkaar liggen. Het superieure OLED-scherm van de iPhone X wordt zelfs gemaakt door Samsung.

Nee, omdat het eigenlijk om twee verschillende werelden gaat. Zoals autoliefhebbers bij vergelijkbare prestaties en uitrusting vlot een meerprijs betalen voor een bepaald merk, zo hebben echte iPhone 'aficionado's' heel wat over voor 'hun' smartphonemerk. Er zijn dus twee werelden: die van de iPhone en die van de andere smartphones. Zo zit het nu eenmaal in elkaar.

 

De feiten

'Eén en al scherm'. Zo prijst Apple zijn nieuwste vlaggenschip, de iPhone X aan. Nu is dat op zich niks nieuws. Ook de Samsung Galaxy S8 en de Huawei Mate 10 Pro hebben een zijwaarts 'aflopend' scherm. Maar Apple besteedt meer aandacht aan het design. Zo volgt het scherm de afronding van de hoeken, wat toch weer zo'n typisch Apple-detail is dat de fans aanspreekt. Midden bovenaan in het scherm zit wel een soort insprong. Esthetisch is dat een compromis, maar er zit wel een batterij extra sensoren in verscholen, o.a. voor de Face ID gezichtsherkenning.

 

3D gezichtsherkenning

In de plaats van de vingerafdrukherkenning op de iPhone 8, introduceert Apple op de X een gesofisticeerd 3D-systeem voor gezichtsherkenning. Indrukwekkend, maar het is merkbaar trager, en dus eigenlijk een stapje terug...  De Samsung Galaxy S8 daarentegen laat u kiezen tussen gezichtsherkenning én iris én vingerafdruk.

 

Vaarwel homeknop, of niet

Het meest opzienbarende aan het design van de X is het verdwijnen van de homeknop. Voortaan bestuurt u de nieuwe iPhone dus door te 'vegen', wat natuurlijk even wennen is. Lukt het echt niet, dan kan u zelf een 'virtuele' homeknop instellen op het scherm. Sympathiek van Apple. Minder leuk is dat de X overwegend uit glas bestaat en dus letterlijk heel breekbaar is.

 

Net voldoende autonomie

Wat de autonomie van de batterij betreft, breekt de iPhone X beslist geen records. Met gemiddeld 9,5 uur bij browsen doet hij niet écht veel beter dan goedkopere concurrenten als de Samsung Galaxy S8 met ca. 8 u. Ter vergelijking: de Sony Xperia XZ1 houdt het 13 uur vol. Nog vervelender is dat er enkel een trage 5W-lader in de doos zit. Dat is wel opmerkelijk voor zo'n prijzig toestel.

 

4G trager dan concurrenten

Wat de toekomstbestendigheid van ondersteunde technologieën qua downloadsnelheid in 4G betreft, moet de nieuwste iPhone de concurrentie laten voorgaan. Toestellen zoals de Samsung Galaxy S8 en Huawei Mate 10 Pro bieden meer bandbreedte, zelfs bij slecht bereik.

 

Besluit

Voor wie wat meer neutraal tegenover het merk staat, loont het zeker de moeite om alternatieven zoals de Samsung Galaxy Note 8 en Huawei Mate 10 Pro te bekijken. Maar ook de (substantieel goedkopere) alternatieven zoals de Samsung Galaxy S8 moeten op essentiële punten weinig of niet onderdoen.

Voor wie zweert bij iPhone is de nieuwste en duurste altijd de beste. Wie toch redenen wil: het design zonder homeknop is baanbrekend t.o.v. vroegere modellen, het OLED-scherm is schitterend, en de Face ID een technologische doorbraak, terwijl iOS natuurlijk een geweldig besturingssysteem blijft. Ook het draadloos opladen is meegenomen.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht