De leukste QR-codes om zelf te scannen

20.11.2018

Iedereen heeft al wel eens een klassieke QR-code gezien: een soort van ingewikkelde streepjescode waarbij de streepjes vervangen werden door zwarte vierkantjes op een witte achtergrond. Maar wist u ook dat QR-codes veel creatievere mogelijkheden bieden?

In 1994 vond het Japanse bedrijf DENSO WAVE de QR-code uit. QR staat voor ‘Quick Response’ en verwijst naar de snelle manier van coderen en decoderen. QR-codes bieden de mogelijkheid om data (zoals tekst of een url) te vertalen naar een matrix-code, oftewel een tweedimensionale barcode bestaande uit blokjes. Met behulp van een QR-reader die u downloadt op uw smartphone, kan u deze blokjes scannen en de data erachter ontdekken. Meestal worden QR-codes in een vierkant vormgegeven om de herkenbaarheid te vergroten. Maar in theorie zijn alle vormen mogelijk. Wij zochten enkele speelsere voorbeelden voor u uit.

 

Pac-Man

Web developer Ricardo Lopes maakte voor deze QR-code gebruik van het feit dat niet alle vierkantjes in de code noodzakelijk zijn. Een QR-code heeft immers een ingebouwde foutencorrectie zodat de gegevens nog altijd kunnen gelezen worden als de code bijvoorbeeld gescheurd is, wanneer er veel tegenlicht is... of als iemand er spelfiguurtjes heeft tussen geplaatst. Wie deze originele QR-code scant, komt op de webpagina van Ricardo terecht.

 

Charity: Water

De Amerikaanse non-profitorganisatie Charity: Water integreerde een QR-code in een druppel. Opent u de url, dan krijgt u uitleg over wat u kan doen om mensen in de derde wereld aan drinkwater te helpen. Maar het mooie is dat de QR-code volledig versmolten is met de rest van de druppel, in het blauw, en dat uw smartphone toch geen enkel probleem heeft om de code daarin te herkennen.

 

Facebook-pagina

De link naar een Facebook-pagina is vaak een behoorlijk lelijke URL. Jess3, een interactief communicatiebureau uit Washington D.C., bewijst dat het ook anders kan. Zij ontwierpen deze QR-code in de vorm van het Facebook-logo. Een goed idee voor uw volgende advertentie, communicatie of visitekaartje?

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht