Grotere schermen en slimmere firmware

14.04.2017

"Na het Mobile World Congres 2017 en met de komst van de nieuwste generatie ‘vlaggenschepen’, zoals de Samsung Galaxy S8 en de Huawei P10, tekenen zich twee tendensen af.", vertelt Stephan Doucelin, Devices Director bij Orange België. "De nieuwe smartphones hebben een groter bruikbaar schermoppervlak en slimmere firmware."

Grotere schermen

“Hoewel de toestellen zelf niet groter worden, zien we toch schermen met een diagonaal groter dan 5 inch.”, zegt Stephan Doucelin, Devices Director bij Orange België. "Dat komt omdat fabrikanten bij hun ’flagships’ – de high-end modellen – het bruikbare schermoppervlak optimaliseren. In plaats van een ongebruikte rand, is er nu een ‘aflopend’ scherm, vooral aan de zijkanten. Zo krijgt elk toestel  een groter scherm zonder dat het toestel zelf groter wordt.”

 

Vooruitgang in firmware

Naast de grotere schermen ziet Stephan Doucelin ook een verrijking van de ingebedde software in de smartphones, ofwel de firmware. Dat is de besturingssoftware die draait op smartphones, tablets en computers, zoals Android of iOS. Diverse securitytoepassingen en 'open source upgrades' voor Android of iOS worden ook tot de firmware gerekend. De integratie van de Google Assistant is een goed voorbeeld van die rijkere software.

 

Praten met uw smartphone

Google Assistant maakt gebruik van allerlei mogelijkheden van het toestel om de gebruikservaring te verbeteren. Zo kan de gebruiker door middel van de ingebouwde spraakherkenning opdrachten geven zoals: “Stuur de foto van Barcelona naar Mike.” Google Assistant maakt hierbij gebruik van het Google algoritme voor taal- en spraaktechnologie. Dat is een algoritme dat tweeweginteractie of echte conversaties met de smartphone mogelijk maakt. Het verschil met bijv. Siri van Apple, om er maar één te noemen, is dat de smartphone via Google Assistant verschillende taken uitvoert die tot één betekenisvolle handeling leiden. 

 

Scherm opdelen

Stephan Doucelin: “Een andere handige evolutie is dat, precies door de grotere bruikbare schermoppervlakte, het nu mogelijk is om aan "multischerm - multitasking" te doen. Met de komst van iOS 10 en het nieuwe Android Nougat-besturingssysteem, zien we nu volwassen multitaskingsystemen. Zo draaien verschillende toepassingen moeiteloos tegelijk – bijv. e-mail en WhatsApp – en kan het scherm gedeeld worden om de beide toepassingen te tonen.”

 

Op zoek naar een smartphone? Ontdek ons aanbod in uw Klantenzone.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Bent u al business klant bij Orange?