Hadden de Noormannen al bluetooth? 5 computersymbolen uitgelegd

19.09.2018

We bekijken vijf vertrouwde computersymbolen en leggen uit waar ze vandaan komen. Van Deense koningen en Romeinse Goden tot maateenheden in kruiken... Of hoe verleden en heden soms meer ‘LinkedIn’ zijn dan u denkt.

1. De powerknop

De powerknop komt u overal tegen. De open cirkel met verticaal streepje bovenaan wordt wereldwijd gebruikt om apparatuur aan en uit te zetten. Het is één van de meest herkenbare symbolen ter wereld, maar waar komt het vandaan?

Eigenlijk verwijst het symbool naar het binaire stelsel waarin 1 ‘aan’ en 0 ‘uit’ betekent. In 1973 introduceerde de International Electrotechnical Commission (IEC), die toezicht houdt op de veiligheidsnormen van elektronische apparatuur, de open cirkel met een verticaal lijntje aan de bovenkant als symbool voor de standbymodus. Super handig in niet-Engelstalige landen waar ‘on’ en ‘off’ niet altijd worden begrepen.

 

2. Het @-symbool

Elk e-mailadres bevat een apenstaartje, maar is dit dan een uitvinding van het online tijdperk? Niets is minder waar.

Het teken duikt voor het eerst op in de 16deeeuw toen het werd gebruikt als afkorting voor 1 amphora (een kruik met een inhoud van 23L). In de 19deeeuw betekende @ vooral ‘tegen de prijs van’, wat meteen verklaart waarom het uiteindelijk ook op de toetsenborden van typmachines en computers is beland.

Maar voor het online gebruik van @ maken we een sprong naar 1971. Toen programmeur Raymond Tomlinson werkte aan ARPANET, de voorloper van het internet, had hij een teken nodig om in e-mailadressen de naam van de persoon en de naam van de computer van elkaar te scheiden. Zijn oog viel op het @-teken, dat toen nog amper werd gebruikt, en de rest van het verhaal is geschiedenis. 

 

3. Het wifisymbool

Wifi is een soort label voor producten die gebruik maken van draadloze datanetwerken. Bij wifi deden oorspronkelijk heel wat logo’s de ronde, maar het meest bekende wifilogo beeldt een antenne uit. Het startpunt (de stip onderaan) symboliseert de wifibron, de streepjes erboven de straling. 

Over het wifi-logo bestaat vandaag geen onenigheid meer, maar hoe spreek je wifi precies uit? ‘Waaifaai’, ‘waaifie of ‘wiefie’? Wel, wifi betekent draadloos en vrij communiceren, dus wat ons betreft doet iedereen gewoon zijn eigen ding…

 

4. Het USB-symbool

USB staat voor Universal Serial Bus, een universele standaard voor de aansluiting van randapparatuur op computers. Maar waar komt het symbool vandaan?

Het USB-symbool is gebaseerd op de drietand van Neptunus, de Romeinse god van de zee. Maar in plaats van drie scherpe punten kreeg elke tand een ander symbool: een cirkel, vierkant en driehoek. Die staan voor het universele gebruik van USB. Of is USB voor u al passé en werkt u liever via de cloud?

 

5. Het bluetooth-teken

Last but not least, bluetooth, het technologiesymbool dat het meest tot de verbeelding spreekt. Ooit gedacht dat dit mysterieuze teken zijn oorsprong dankt aan de bijnaam van de Deense koning Harald I? Die werd ook wel Harald Blauwtand genoemd, omdat hij een opvallende rotte tand in zijn mond had of omdat hij altijd de kleur blauw droeg. Het bluetooth-logo bevat Haralds initialen (H en B), maar dan in runentekens. 

Dat een communicatieprotocol naar Harald I is vernoemd, is vooral te verklaren omdat hij verschillende volken in zijn rijk wilde laten samenwerken. Net zoals bluetooth dat u op korte afstand koppelt aan verschillende randapparaten.

 

 

Bent u al vertrouwd met het Internet of Things? Ontdek de mogelijkheden van IoT voor uw bedrijf.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht