Hebt u voldoende bandbreedte?

13.05.2016

De impact van video, de push naar de cloud, de opmars van MPLS en Quality of Services, de veranderende netwerkarchitectuur en de alsmaar groeiende vraag naar bandbreedte, ... Met Ettienne Reinecke, chief technology officer bij dienstverlener Dimension Data, geven we een stand van zaken op het vlak van bedrijfsnetwerken, en wat voor uw organisatie van tel is. “Ik ken geen enkel bedrijf dat zegt dat het voldoende bandbreedte heeft.”

Wie is Etienne Reinecke?

Ettienne Reinecke kwam in 1991 bij Dimension Data en werd zeven jaar later benoemd tot chief technology officer. Hij staat voor de Zuid-Afrikaanse IT-groep in voor nieuwe technologie en research. Dimension Data is als netwerkspecialist en -integrator aanwezig in een zestigtal landen, waaronder België.

 

“Persoonlijk denk ik dat het vast netwerk altijd al belangrijk is geweest”, stelt Ettienne Reinecke bij het begin van het interview. “Waar het echt om draait, zijn de diensten bovenop het netwerk. De push naar netwerkdiensten, zoals Software as a Service, zorgt ervoor dat vaste netwerken meer naar voren worden geschoven. Dat brengt grote uitdagingen en consequenties met zich mee.”

 

Wat zijn de consequenties van deze netwerkdiensten?

Ettienne Reinecke: “MPLS-netwerken, vooral door hun ondersteuning op het vlak van QoS of Quality of Services, dat bepaald dataverkeer een zekere prioriteit kan geven op het netwerk. Ook al hebben verschillende operatoren hier wel andere maatstaven of metrics, wat voor uitdagingen zorgt. Bedrijven die clouddiensten gebruiken hebben deze QoS-metrics nodig. Ze willen de prestaties, conformiteit en eventuele vertraging opvolgen. Hoe dan ook, cloud computing is een goede zaak voor vaste netwerken.”

 

Dergelijke clouddiensten zijn eigenlijk diensten die via het publieke internet worden aangeboden?

“Dat is meestal zo. In bepaalde regio’s, zoals in de VS en in Europa, waar internettoegang erg matuur is, is er de tendens dat er gewoon meer zaken over het internet worden aangeboden. MPLS en VPN voorzien dan een rechtstreekse connectie met de cloudproviders. Voor de meeste serviceproviders is internet het belangrijkste platform om diensten ter beschikking te stellen. Het aanbod van Amazon zal bijvoorbeeld via het internet gebeuren.”

 

Is los van de drager ook de aard van het netwerkverkeer van invloed?

“Dat is zeker het geval. Er is geen twijfel mogelijk dat vandaag meer videocontent over het netwerk gaat. Internet van vandaag is in feite een videonetwerk, al werd het er oorspronkelijk nooit zo voor ontworpen. Eigenlijk wordt er meer highdefinition-mediacontent. Veel mensen denken bij highdefinition-content aan video op zich, maar dat klopt niet helemaal. Die video zit vaak ingebed in documenten. Met vereisten inzake minimale vertraging en prestaties is dat toch iets wat bedrijven naar vaste netwerken leidt.”

 

Wat is de impact hiervan voor grote netwerken en bedrijven?

“We zien een wijziging in architectuur op het vlak van WAN-netwerken. Vroeger was bij bedrijven het netwerk vooral georiënteerd tussen het bedrijf en het datacenter. Dat is nu meer gedecentraliseerd. Ik zie hier een hybride aanpak. We zien ook een sterke vraag naar internet access points, bijvoorbeeld via DSL, op het niveau van de branche of het bedrijf.” 

 

Zijn die traditionele ADSL-verbindingen, die sommige thuiswerkers of bedrijven nog gebruiken, vandaag nog wel voldoende?

“ADSL is asynchroon. Video en andere samenwerkingstoepassingen hebben behoefte aan synchrone verbindingen. Als je niet dezelfde upstream- als downloadsnelheid hebt, dan haal je de huidige vereisten van de markt niet meer. Hd-videoconferencing via een asynchrone verbinding zit intussen op een punt waarbij je met je connectie aan het plafond zit.”

 

Los van ADSL is een aantal kerntechnologieën behoorlijk verouderd?

“Dat klopt. Dan denk ik aan ATM, wat ik nog amper tegenkom. Maar ook aan SDH. Het is vandaag allemaal IP-based over glasvezel. Maar als we het over IP hebben, doe ik toch ook even een oproep om af te stappen van IPV4 en de omslag te maken naar IPv6. Bedrijven hebben vaak de neiging om dat uit te stellen. Maar vandaag hebben we binnen de vaste netwerken en het internet veel meer security en schaalbaarheid nodig en IPv6 kan dat bieden.”

 

Ziet u de beveiliging, samen met de diensten, ook meer en meer naar het netwerk verhuizen?

“Veel beveiligingsaspecten verhuizen inderdaad naar het netwerk. Maar de aanpak rond beveiliging gebeurt het best op een holistisch niveau. Je moet het end-to-end bekijken. Want vandaag zijn er voor een bedrijf geen grenzen meer. Beveiliging is niet iets wat je nadien toevoegt. Het bevindt zich meer en meer op het niveau van de content zelf.”

 

Wat is de rol van draadloos in het verhaal van bedrijfsnetwerken?

“3G en 4G bieden universele mobiele toegang, wat hun grote troef is. Het zal er voor operatoren op aankomen om de geboden bandbreedte verder te doen stijgen. Daarnaast is wifi vandaag een erg belangrijk toegangsmechanisme voor vaste netwerken. De rol ervan mag niet worden onderschat. Veel gebruikers zijn mobiel, en werken overal.”

 

Hebt u overigens een idee hoe de vraag naar bandbreedte jaar op jaar groeit, en waar dat zal eindigen?

“Dat valt moeilijk in cijfers of gemiddelden uit te drukken. Maar de groei is dramatisch. Ik heb nog nooit een bedrijf gezien dat zei: ‘Ik heb genoeg bandbreedte. Want nadien komt er een applicatie die nog meer bandbreedte behoeft. Vroeger gebruikten bedrijven PowerPoint-sjablonen van 1 MB, vandaag is dat bijvoorbeeld 20 MB. Als je dat naar verschillende mensen stuurt, is dat een veelvoud. Als mensen realtime beginnen te samen te werken, heeft dat onvermijdelijk impact op je netwerk.”

 

Hoe moeten bedrijven hiermee omgaan?

“Bedrijven moeten gewoon meer bandbreedte kopen. Hun operatoren moeten hiervoor zorgen. Daarnaast is een goed netwerkdesign erg belangrijk. Er zijn zogenoemde multicasting protocols die het aantal kopieën beperken, ze dupliceren in het netwerk, én ervoor zorgen dat iedereen nog wel zo’n kopie krijgt. Omdat de aard van trafiek verandert, is het nodig om de core- en access-netwerken qua design opnieuw te bekijken. Je gaat je dataflow moeten analyseren, maar uiteindelijk ga je als bedrijf ook extra bandbreedte moeten voorzien.

 

Belgische innovaties en netwerkdiensten

Het belang van performante en convergente netwerken en de verdere opmars van IP-diensten blijkt ook in ons land. Een voorbeeld hiervan is Irisnet, wat instaat voor clouddiensten op het breedbandnetwerk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo worden de toepassingen als telefooncentrales en videobewaking reeds volledig vanuit de cloud geleverd aan de diensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een andere illustratie van zo’n innovatie is de mobiele IP VPN-oplossing van Orange. Die verbindt lokale of tijdelijke sites, zoals kantoren, werven of pop-up shops, via een flexibele toegangsoplossing op basis van Edge/3G-technologie, en zelfs via 4G/LTE.

 

Op zoek naar een betrouwbare connectiviteitsoplossing? Bekijk ons aanbod vaste data en internetconnectiviteit

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.