Helft bedrijven laat werknemers mobiele toestellen kiezen

04.05.2016

Ongeveer de helft van de Belgische bedrijven geeft zijn werknemers de keuze in mobiele toestellen, zoals smartphones of tablets. Dat bleek uit een kleine steekproef op een recente rondetafel, georganiseerd door Orange met een twintigtal IT- en HR-verantwoordelijken. Het thema van de rondetafel was BYOD of ‘Bring Your Own Device’. De gesprekken gingen over de implicaties die opduiken als werknemers met eigen toestellen en applicaties aan de slag gaan. Uit de discussie onthouden we bovendien enkele tips.

 

Zeg niet alleen ‘BYOD’, maar ook ‘CYOD’

De helft van de organisaties geeft zijn werknemers dus de keuze in mobiele toestellen, maar het gaat lang niet altijd om een pure ‘BYOD’-benadering. Vaak is eerder de zogenaamde CYOD van tel: ‘Choose Your Own Device’. Hierbij biedt de werkgever een reeks van toestellen aan waaruit de werknemers moeten kiezen. Of ze bieden een voucher aan waarmee de werknemer een toestel, bijvoorbeeld uit een Orange Center kan kiezen.

 

Praat met iedereen in uw bedrijf

Een vrije keuze van toestellen heeft impact op iedereen in uw organisatie. Traditioneel leiden de IT-afdeling en de HR-afdeling diegenen een dergelijk project. Maar vergeet zeker niet dat er nog andere betrokkenen zijn: uw financiële afdeling (onder andere voor het fiscale luik), uw juridische afdeling (onder andere voor de policy voor het personeel) en niet te vergeten: de gebruikers zelf.

 

Security staat bovenaan

Niet zozeer de zogenaamde ‘war for’ om personeel aan te trekken of aan zich te binden staat bovenaan bij BYOD. De verantwoordelijken haalden security en policy aan als belangrijkste aandachtspunt.

 

Naast devices, ook apps

Het gaat niet alleen om de eigen keuze van toestellen, ook de applicaties of apps die op die toestellen draaien, zijn voor een bedrijf van tel. Hoe kan een bedrijf die bouwen, verdelen, beheren en beveiligen?

 

Er is meer dan alleen maar de iPad

Een iPad is vandaag een toestel dat veel werknemers aanspreken. Maar toch blijken vele bedrijven nu en in de toekomst ook andere tablets te overwegen, bijvoorbeeld omdat die qua prijs interessanter zijn. Ook bleek duidelijk dat een iPad de traditionele pc-taken, zoals invoer van gegevens, niet zal vervangen. De overgrote meerderheid van gebruikers blijft zijn draagbare pc gewoon verder gebruiken, naast een tablet of iPad.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.