Is het einde van de e-reader in zicht?

06.05.2016

Volgens de verwachtingen van flink wat onderzoekbureaus, is de e-reader nagenoeg palliatief. Niet alleen worden smartphones groter en tablets kleiner, de prijzen van de toestellen zakken ook flink, waardoor een aparte e-reader overbodig lijkt. We lijsten enkele pro’s en cons op.

 

E-books zijn ontzettend populair. De Amerikaanse webwinkel Amazon verkoopt zelfs meer e-books dan traditionele gedrukte boeken. Bovendien stijgt het aantal verkochte elektronische boeken nog altijd. Maar het gaat minder goed met de e-readers. Volgens het Amerikaanse IDC (International Data Corportation) zijn er vorig jaar wereldwijd meer dan 122 miljoen tablets verkocht, terwijl de verkoop van e-readers met 28% ten opzichte van 2011 instort tot 19,9 miljoen exemplaren. Onderzoeken van andere studiebureaus – zoals IHS iSuppli en eMarketer – komen met gelijkaardige cijfers. Forrester Research voorspelt zelfs dat de verkoop van e-readers dit jaar in elkaar stuikt tot minder dan 7,5 miljoen stuks.

 

Veelzijdige tablets

De grootste troeven van e-readers zijn de compactheid van het apparaat, het altijd leesbare e-ink-scherm en de batterijduur. Door het succes van de tablets vinden heel wat potentiële e-reader-kopers het overbodig om nog een extra apparaat aan te schaffen. Want e-books lezen op een tablet gaat ook. Het handige formaat van kleinere tablets – zoals de iPad mini – maakt de aankoopkeuze supergemakkelijk. Een (mini)tablet is een stuk veelzijdiger en de batterijduur wordt door tabletfabrikanten alsmaar verbeterd. Enig heikel punt bij de tablets is de leeskwaliteit bij direct zonlicht.

 

Toekomst?

De e-reader, zoals we hem nu kennen, is wellicht geen lang leven meer beschoren. Fabrikanten moeten dus op de proppen kopen met veel goedkopere modellen of een nieuwe generatie readers. Misschien kunnen de flexibele schermen die onlangs op de CES-beurs getoond werden, de e-readers opnieuw wat leven inblazen?

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.