Hoe batterijvriendelijk is uw IoT-project?

07.12.2018

Narrow Band-IoT en LTE-M behoren allebei tot de familie van de zogenaamde Low Power Wide Area, kortweg LPWA. Orange maakte van België een testlabo voor Mobile IoT door in België het eerste nationale mobiele LPWA-netwerk uit te rollen.

De technologieën NB-IoT en LTE-M zijn lagen van het mobiele LPWA-netwerk. Deze lagen maken het mogelijk om miljoenen alledaagse objecten met het Internet of Things (IoT) te verbinden.

Standaarden hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de telecomindustrie. Ze zorgen voor duidelijkheid en hun belang zal de komende jaren binnen IoT alleen maar verder toenemen.

LPWA-technologieën bieden hiervoor heel wat voordelen. Samen met Gert Pauwels, Sales & Marketing Manager M2M/IoT bij Orange Belgium sommen we de belangrijkste op voor NB-IoT en LTE-M:

 

1. Open standaarden

Zowel NB-IoT en LTE-M vallen onder de 3GPP-standaardisatie. Dit zorgt voor continuïteit binnen deze technologieën op lange termijn, onder andere omdat grote spelers in de telecomsector en hun ecosysteem zich aan deze standaarden verbonden hebben. Gert Pauwels: “De huidige technologieën zijn volledig in lijn met de toekomstige evolutie richting 5G.”

 

2. Snelle uitrol

Bij IoT-projecten hebt u met NB-IoT en LTE-M meteen nationale dekking vanaf de eerste dag. “Deze standaarden zorgen voor een communicatie in twee richtingen tussen object en netwerk, waardoor ook de software-updates aan de firmware 'over the air' kunnen worden uitgevoerd”, verduidelijkt Gert Pauwels. “Voor bedrijven is ook dat een belangrijk gegeven, want dergelijke updates zijn onvermijdelijk.”

 

3. Efficiënte batterijen

NarrowBand-IoT en LTE-M staan voor energiezuinige connectiviteit die ervoor zorgt dat de batterij van de geconnecteerde apparaten tot tien jaar lang meegaat. “Bovendien zijn de kosten van de radiomodule in slimme apparaten vrij laag,” merkt Gert Pauwels hierbij op. 

 

4. Optimaal indoor bereik

Beide technologieën zijn uitermate geschikt voor de zogenaamde ‘deep coverage’, of het bereik binnenshuis. Ze bieden namelijk de best mogelijke mobiele dekking: tot +20 dB ten opzichte van 2G/4G-dekking. “Hierdoor dringt het signaal aanzienlijk dieper in gebouwen door. 20 dB kan men ongeveer vergelijken met de dikte van twee muren,” voegt Gert Pauwels ter vergelijking toe.

 

5. Geen risico op interferentie

NB-IoT en LTE-M zijn officieel erkende licenties, waardoor interferentie of storing via andere signalen vermeden wordt. “Dat is belangrijk, want elk bedrijf wil natuurlijk een betrouwbare en zekere connectiviteit, aldus Gert Pauwels.

 

6. Roaming

Voor zowel LTE-M als NB-IoT is roaming mogelijk, wat noodzakelijk is voor het gebruik van IoT bij internationale projecten. Connectiviteit in het buitenland is op die manier verzekerd op de Mobile IoT-netwerken van andere operatoren.

 

7. Beveiliging

Aangezien het om een gereglementeerd spectrum gaat, bieden NB-IoT en LTE-M de veiligste oplossing voor IoT-connectiviteit. “Daarnaast zorgt een simkaart dankzij de unieke authenticatie voor een beveiligde connectiviteit en worden de gegevens op het LTE-netwerk versleuteld,” benadrukt Gert Pauwels.

 

Wij spraken met Olivier Gramaccia van Sirris, innovatiecentrum van technologiefederatie Agoria. Lees hier zijn tips voor het berekenen van de rendabiliteit van IoT-projecten.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.