Kent u het mobiliteitsbudget?

26.09.2018

Zo’n mobiliteitsbudget kunnen werknemers aan milieuvriendelijke alternatieven besteden. Dat kan dan het openbaar vervoer zijn, maar mogelijk heeft het ook een impact op uw manier van werken en uw smartphone. We overlopen het even. 

Wat en hoeveel mobiliteitsbudget?

Via het mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een milieuvriendelijker model. Dat is een elektrische wagen of auto met lagere CO2-uitstoot (lager 95 g/km). 

Dat betreffende budget zal dan overeenstemmen met de totale jaarlijkse brutokost van uw bedrijfswagen voor uw werkgever, brandstof en verzekering zijn daarbij inbegrepen.

Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet de werkgever al minstens drie jaar firmawagens aanbieden aan zijn personeel, tenzij het een startend bedrijf betreft. En als werknemer moet u in principe minstens 1 jaar over een bedrijfswagen beschikken of ervoor in aanmerking komen.

Openbaar vervoer 

Het geld dat via het mobiliteitsbudget beschikbaar komt, kan vervolgens besteed worden aan andere duurzame vervoersvormen. Dat kan dus een milieuvriendelijke auto zijn, maar ook een abonnement op het openbaar vervoer (zoals trein, tram, bus of metro) voor het woon-werkverkeer komt in aanmerking. Ook taxiritten, autodelen of zelfs de watertaxi zijn mogelijk. 

Het zou binnen het mobiliteitsbudget zelfs perfect mogelijk om uw bedrijfswagen helemaal te schrappen en volledig in te zetten op het openbaar vervoer. Dit doet ook denken aan de cash for cars-formule, een andere regeling. Daarvoor heeft de federale regering een voorontwerp van wet klaar dat het werknemers makkelijker maakt een bedrijfswagen in te ruilen voor cash loon.

Werken onderweg

Onder welke formule u uw bedrijfswagen ook opzegt: gebruik maken van het openbaar vervoer, biedt mogelijkheden. Op de trein kan u bijvoorbeeld verder werken en e-mails checken en versturen, wat in de wagen niet zo’n goed idee is.

De beschikbaarheid aan een ruime bundel aan mobiele data is hierbij aangewezen, vermits Belgische treinen nog geen standaard wifi-voorziening bieden. 

Of hoe mobiliteit meerder invalshoeken heeft dan u zou denken. Met dank aan het mobiliteitsbudget.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht