LTE, een grote stap vooruit

23.05.2013

De toekomst staat voor de deur. Binnenkort nemen we LTE of Long Term Evolution in gebruik op de Belgische markt, zeg maar de vierde generatie in mobiele communicatie. Een belangrijke stap, ook al blijven er nog andere technologieën van tel voor u en uw bedrijf. Wij polsen bij Pieter Ballon, professor VUB en onderzoeksleider aan het IBBT en Philippe Toussaint, Director Business Transformation bij Orange wat we op het vlak van mobiele technologie mogen verwachten.

 

Is LTE dé mobiele technologie van de toekomst?

Pieter Ballon: “Velen schuiven LTE naar voren als de grote nieuwe technologie. Operatoren spreken van de nieuwe, vierde generatie in mobiele telefonie. En hoewel een officiële instantie als de ITU (International Telecommunications Union) meent dat LTE nog niet ver genoeg gaat inzake bandbreedte, vind ik LTE een grote stap vooruit. Je moet weten dat er om het decennium een grote ontwikkeling plaats vindt in mobiele technologie. De eerste generatie was in 1981, het gsm-netwerk kwam tien jaar later en de derde generatie met umts rond 2001. De vierde generatie, LTE, is het begin van weer zo’n nieuwe cyclus. Al zijn er vaak tussentechnologieën, zoals hsdpa er eentje is, die verbeteringen aanbrengen aan de huidige generatie.”

 

Is de hogere bandbreedte de grootste troef van LTE? En hoe snel is LTE?

Pieter Ballon: “LTE zal inderdaad grotere bandbreedte en hogere snelheid opleveren. Dat is overigens een constante bij alle evoluties van de voorbije tien jaar. Maar LTE heeft naast de bandbreedte en snelheid nog een grotere troef:  het maakt eindelijk de hele omschakeling naar een netwerk dat zich volledig op IP baseert mogelijk. Ik denk dan aan Voice over IP (voip), of eenvoudiger gezegd ‘bellen via uw internetverbinding’. Hierbij wordt spraak als een datapakketje over het mobiel netwerk gestuurd. Momenteel is er nog een splitsing tussen spraak en data, LTE helpt dat de wereld uit. En omdat het snelle LTE minder last heeft van vertragingen op de verbinding, verzekert het ook een vlot internetgesprek.”

Philippe Toussaint: “Om de snelheid van LTE concreet in te vullen, kan je stellen dat de theoretische snelheden die we kunnen bereiken 100 Mbps (megabits per seconde) bij het downloaden en 50 Mbps bij het uploaden van data zijn. In de praktijk denk ik dat we met de nieuwste technologie tussen de 5 tot 12 Mbps zullen bereiken om te downloaden, en 2 tot 5 Mbps als upload. Dat is beter dan wat de meeste huidige vaste breedbandverbindingen in de praktijk halen. Maar de grootste troef is de verbetering in zogenaamde latency of responstijd. Hierdoor is de interactie, of snelheid van reageren, sneller dan bij een technologie als adsl. Meteen een grote stap voorwaarts voor de gebruiker. Bovendien maakt de technologie efficiënter gebruik van het radiospectrum en kunnen we zo in verhouding meer mobiele gebruikers bedienen.”

Met LTE wordt mobiele breedband echt mogelijk.

Pieter Ballon : Professor aan VUB en onderzoeksleider IBBT.

 

 

Dat klinkt mooi, maar wat heeft een netwerk als LTE bedrijven concreet te bieden? Welke zakelijke toepassingen worden mogelijk?

Philippe Toussaint: “De zakelijke toepassingen liggen in de lijn van de voordelen inzake latency. In zakelijk opzicht denk ik, naast een toegenomen comfort bij het mobiel gebruik van laptops en tablets, dan aan realtime toepassingen zoals bewaking via mobiele apparaten of camera’s. Of de registratie van nummerplaten van auto’s. Ook biometrische toepassingen, zoals een iris- of vingerafdrukkenscan, zijn mogelijk. Kortom: met LTE wordt mobiele breedband – de technologie die ons toelaat om op eender welke locatie met eender welk draagbaar apparaat een verbinding met internet te maken - écht mogelijk.

Pieter Ballon: “Tot nog toe was videotelefonie toch vooral in theorie mogelijk en niet in realiteit. Dat is bij LTE inderdaad anders. Maar willen we een echte mobielebreedbandomgeving mét de nodige capaciteit – zodat we zware bestanden mobiel kunnen doorsturen? Dan moeten we nog even geduld uitoefenen. Al zijn de vooruitzichten gunstig.”

 

Vandaag explodeert het dataverkeer – met dank aan de smartphones en tablets. Is dat succes de drijfveer voor LTE?

Philippe Toussaint: “Ik vind ‘data-explosie’ een overdreven term. Maar we merken wel een duidelijke groei in mobiele datacommunicatie. En dat komt inderdaad door de opmars van smartphones en tablets die een ingebouwde simkaart voor data krijgen. Het dataverkeer via laptops met usb-sleutel daalt dan weer – niet spectaculair, maar er is wel een lichte daling. Logisch: de laptops worden vervangen door de smartphones en tablets.”

Pieter Ballon: “Ik denk dat de congestie op het netwerk de grootste drijfveer wordt voor LTE. Door de iPhones en Android-toestellen zal de groei in mobiel dataverkeer aanhouden en mogelijk versnellen. Terwijl het traditionele stemverkeer natuurlijk ook gewoon constant blijft. Mensen blijven mobiel bellen. Toch zal deze nieuwe technologie nog een tijd naast de traditionele netwerken blijven lopen. Er is namelijk geen verplichte dekking opgelegd door de overheid. Ik verwacht het aanvankelijk enkel op strategische plaatsen zoals in steden of in grote zakelijke centra. Het zal dus nog enkele jaren duren, al is LTE wel concreet. Zowel in de VS en Zweden bestaan er vandaag al LTE-netwerken die operationeel zijn. Verre toekomstmuziek is het dus zeker niet.”

 

Welke andere technologieën en standaarden als wifi of femtocellen zijn of blijven eveneens van tel? En wat met de combinatie van technologieën?

Pieter Ballon: “Een mobiele standaard als wifi blijft van tel. Maar zoals gezegd: met LTE wordt mobiel breedband pas écht mogelijk, en ben je dus overal verzekerd van draadloze internettoegang. Het is dus een geduchte concurrent voor wifi. De technologie van femtocellen, zorgt er bij wijze van spreken voor dat iedereen thuis of op kantoor over een eigen basisstation kan beschikken, naast de grotere gsm-masten. Als die technologie echt doorbreekt, wordt die concurrentie nog groter. Daarnaast zullen er her en der nog wel nichetechnologieën opduiken, maar vooral de impact van LTE zal groot zijn. Al is het maar omdat operatoren er hun hele infrastructuur mee vernieuwen. De technologie wordt alleen al dominant door de schaal waarin ze wordt uitgevoerd.”

Philippe Toussaint: “Uiteraard ben ik van oordeel dat ook andere technologieën van tel zullen zijn of blijven, de ene al wat prominenter dan de andere. Sommige, zoals NFC (Near Field Communication) en Bluetooth eerder in de B2C-sfeer zoals voor mobiele betalingen. Maar je moet altijd rekening houden met de zogenaamde ‘trade off’ tussen technologie en gebruiksgemak. Want meer technologieën betekenen vaak minder gebruiksgemak. Als er meerdere technologieën bij te pas komen, wordt het voor een operator ook moeilijker om de dienst optimaal te blijven garanderen. Om de eenvoudige reden dat je niet op alles vat hebt. Daarom richt Orange zich op LTE en een naadloze en geleidelijke overgang. Dat lijkt me ook het allerbest voor de eindgebruiker.”

U mag zich dus voorbereiden op een toekomst mét LTE – operatoren als Orange zijn er al naar op weg. En hoewel deze vierde generatie in mobiele communicatie de andere technologieën, zoals wifi en Bluetooth, niet onverbiddelijk van tafel veegt, belooft het toch dé belangrijkste toepassing op de markt te worden. Omdat LTE vandaag al in grote schaal internationale operatoren en gebruikers overtuigt. Maar vooral omdat het, in vergelijking met de andere technologieën, net dat tikkeltje meer biedt: een grotere bandbreedte, een hogere snelheid en een verbeterde latency of responstijd. Daarnaast lukt het via LTE om méér mobiele gebruikers te bedienen, en maakt het de omschakeling naar een netwerk dat zich volledig op IP baseert mogelijk. Sneller, beter … grootser – net waar uw bedrijf naar op zoek is, in tijden waarin ‘werken op locatie’ de overhand neemt en mobiele communicatie nog nooit zo belangrijk was.

Philippe Toussaint

 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange Business.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Bent u al klant bij Orange Business?