Nieuwe iPad Pro. Verbluffende tablet. Nog geen laptop

29.11.2018

De nieuwe iPad Pro is er en dat zullen we geweten hebben. Apple schuwt de grote woorden niet en schuift zijn tablet naar voor als de vervanger van de laptop. Senior Product Manager van Orange Yves Hauffman heeft hem gewogen en vindt dit de sterkste update sinds de eerste iPad, een laptopkiller vindt hij dit niet.

Zoveel is zeker: de nieuwe iPad Pro is sneller, dunner en krachtiger dan gelijk welke andere tablet op de markt, de vroegere iPads inbegrepen. De schaduwzijde is dat hij - compleet met pen en toetsenbord - ook gevoelig duurder is, zeker als u naast wifi ook een gsm-verbinding wil.

 

De grootste, lichtste, snelste, krachtigste tablet

In de wereld van de tablets komt er volgens Yves niets in de buurt van wat de nieuwste iPad Pro te bieden heeft. Het bijna randloze Liquid Retina-scherm (11 of 12,9 inch) heeft modieuze afgeronde hoeken en een schitterende beeldkwaliteit.

Qua gebruiksgemak doen de nieuwe, apart aan te kopen Apple Pencil 2 (111,57 euro, excl. btw) en het nieuwe Smart Keyboard Folio-toetsenbord (180,99 euro, excl. btw) het stukken beter dan eerdere versies. De stylus klikt magnetisch vast op de iPad en laadt zo ook op. Ook het dunne toetsenbord klikt magnetisch tegen de tablet, opvouwen hoeft gelukkig niet meer. Net als de duurste iPhones heeft de iPad Pro nu Face ID i.p.v. Touch ID. Nieuw is ook de USB-C ingang, waarlangs je hem ook oplaadt. 

 

Compromisloos

"Apple sluit geen compromissen", vertelt Yves Hauffman. "Het heeft niet geprobeerd - zoals Microsoft doet met de Surface Pro - een tablet te maken die onder een desktop operating system draait. Met het verbannen van de homeknop, zoals op de iPhone X, kiezen Tim Cook en zijn team resoluut voor vingers in plaats van muis en trackpad. Ook de jack, aansluiting nodig om een hoofdtelefoon te verbinden, is verdwenen."

Is dit de toekomstvisie van Apple, waarin we enkel nog met native apps werken en waarin laptop, muis en trackpad nog slechts een vage herinnering zijn ?

 

Kan hij de laptop vervangen?

Kan de nieuwe iPad Pro de gebruikers nu al over de streep trekken om hun laptop naar de zolder te verhuizen, zoals Apple beweert? 

Yves Hauffman: "Snelheid is één ding, maar er bestaat ook nog zoiets als ergonomie - nochtans iets waar Apple sterk in is. Ik ben er niet in geslaagd hetzelfde 'lean back'-gevoel te krijgen als met een laptop. Als je hem op je schoot houdt, heeft hij de neiging achterover te kantelen."

 

iOS is niet macOS

Na een dag normaal werken met de iPad Pro in plaats van met de laptop, komt Yves tot de volgende conclusies: "De iPad is echt superkrachtig, maar hij wordt afgeremd door de gekende nadelen van iOS. De apps die je courant gebruikt om productief te zijn - Word, Excel, PowerPoint, mail en kalender - zijn nog altijd 'uitgeklede' versies van de desktop of laptop-programma's. Kleine ergernissen vertragen je workflow. Nauwkeurig selecteren (tekst, cijfers, velden) in iOS is nog altijd onhandig. Werken in Excel, zonder die optionele (maar nogal dure) Pencil, is niet evident. Bijlagen aan je mail hechten is ook een hele klus. Multitasken is eigenlijk beperkt tot split screen. De USB-poort praat niet met USB-sticks en bestanden beheren gaat moeizaam."

 

De conclusie: verbluffende tablet, maar nog geen vervanger voor laptop

"Als tablet, en dus om content te bekijken en te consumeren, is de nieuwste iPad Pro onovertroffen. Voor productief werk steekt iOS jammer genoeg nog te veel stokken in de wielen om van een echt alternatief voor de laptop te kunnen spreken. Daarvoor is het wachten op een macOS voor iPads, denk ik.", besluit Yves Hauffman.

Wilt u de snelste, krachtigste en grafisch meest ongeëvenaarde tablet op de markt, en bent u bereid daar flink voor te betalen (van 899 tot 2.119 euro inclusief btw, naargelang de uitvoering, scherm groote (11” of 12.9”), connectiviteit (wifi-only of wifi+ Cellular) en interne geheugen (64, 256, 512GB of zelfs 1TB), plus natuurlijk nog de pen en het keyboard)? Aarzel dan niet. De iPad Pro 2018 zal u - als tablet - niet teleurstellen.

Wilt u absoluut uw laptop of notebook vervangen door een tablet? Overweeg dan een van de hybride tablets (genre Microsoft Surface Pro of de iets goedkoper Samsung Galaxy Tab S4) die vlot schakelen tussen touch screen en muisbesturing. U zou uzelf veel frustraties kunnen besparen.

Kan u het toch niet laten? Doen. Maar hou uw MacBook of andere laptop standby.  

 

Raadpleeg onze catalogus en ontdek de smartphones en tablets aangepast aan uw noden en uw bedrijf.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht