Ontdek de 10 jobs van de toekomst

Job de demain
17.12.2019

De aanvankelijke vrees dat automatisering en robotisering tot massaal jobverlies zouden leiden, is intussen weggeëbd. Jobs zullen wel veranderen en er zullen nieuwe functies gecreëerd worden. We vertellen welke 10 jobs in de toekomst belangrijk worden. 

10 procent. Zoveel jobs zullen er volgens het adviesbureau McKinsey verdwijnen door digitalisering. Dat aantal ligt veel lager dan het aantal jobs dat in de toekomst gecreëerd zal worden. De technologiefederatie Agoria berekende dat voor elke job die verdwijnt, er maar liefst 3,7 nieuwe in de plaats komen. 

Agoria bracht, samen met arbeidsbemiddelaars VDAB, Forem en Actiris, de trends op de arbeidsmarkt tot 2030 in kaart. De digitalisering zal quasi elke job op elk niveau beïnvloeden. Sociale competenties en creativiteit blijven echter ook in een digitale omgeving een belangrijke rol spelen. Op basis van de bevindingen van Agoria en van de Belgische employer branding publicatie MARK Magazine sommen we hier 10 jobs op die in de toekomst steeds belangrijker worden. 

 

1. Dataspecialist

Het aantal digitale data neemt jaarlijks fors toe. Hierdoor is er steeds meer nood aan professionals die grote hoeveelheden data kunnen analyseren en verwerken.

 

2. Appontwikkelaar

Vandaag tellen de app stores van Apple en Android miljoenen apps. De nood aan specifieke ontwikkelaars voor mobiele toestellen neemt verder toe.

 

3. Socialmediamanager

Sociale media zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Bedrijven spelen hier steeds vaker op in en dus blijft ook de vraag naar socialmediamanagers toenemen.

 

4. Duurzaamheidsmanager

Steeds meer bedrijven stellen een duurzaamheidsmanager of -team aan. Die stelt dan een strategie en richtlijnen op om hun organisatie duurzamer te laten functioneren.

 

5. Digitale zorgmedewerker

Ziekenhuizen en medische hulpverleners zetten steeds meer in op manieren om patiënten van op een afstand hulp te bieden. Ook dit vereist specifieke kennis.

 

6. Droneoperator

Bedrijven zoeken vandaag steeds vaker naar (gediplomeerde) droneoperatoren voor specifiek transport of voor het maken van luchtbeelden.

 

7. Mobilteitsplanner

De drukte op de weg creëert ook nieuwe kansen en jobs. Met behulp van allerlei (IoT-)toepassingen geeft een mobiliteitsplanner advies over routes en mobiliteitsplannen. Zo innoveert Orange parkingbeheer met de smart parking-app.

 

8. Cloudspecialist

Ondanks het feit dat de cloud pas tien jaar geleden echt doorbrak, hebben bedrijven nu en in de toekomst steeds meer nood aan cloudmanagers en -operatoren.

 

9. YouTube-content creator

Bedrijven gebruiken steeds vaker YouTube en gaan dus op zoek naar content creators, strategen en vloggers die specifiek in dit kanaal gespecialiseerd zijn. 

 

10. Technicus zelfrijdende auto’s

De zelfrijdende auto verschijnt nu al op onze wegen. Om de verdere doorbraak in goede banen te leiden, zal er in de toekomst nood zijn aan verkeersspecialisten en gespecialiseerde technici. 

 

Op zoek naar meer inspiratie om je business futureproof te maken? Bekijk onze blog.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.