Onthoud elk wachtwoord met deze trucs

03.05.2016

Wachtwoorden onthouden is geen pretje, maar u hebt ze nodig om allerlei websites te beveiligen. Met onze 4 trucs creëert u complexe én makkelijk te onthouden wachtwoorden.

 

1. Wachtwoordzin

Kies als wachtwoord de eerste letters van een volledige zin. Zorg dat er in de zin ook cijfers en leestekens voorkomen en neem die letterlijk over. Voeg ook wat extra speciale tekens toe. Een voorbeeld: uit de wachtwoordzin "In 2015 werk ik al tien jaar bij Orange, de tijd vliegt!" leidt u het wachtwoord "I'15wia10jbOrange,dtv!" af. Zo krijgt u een lang en willekeurig uitziend wachtwoord dat u eenvoudig kan onthouden maar dat door anderen onmogelijk te raden is. Opgelet: kies geen zin uit een bekend boek en zorg dat uw wachtwoord minstens 15 tekens lang is.

 

2. Achtervoegsel

U kiest het best voor elke website of dienst een ander wachtwoord, zodat uw andere accounts niet in gevaar zijn als één wachtwoord toch uitlekt. Maar dan moet u wel talloze wachtwoorden onthouden. Gelukkig is er een eenvoudige manier om dit op te lossen: gebruik hetzelfde wachtwoord, maar voeg er de naam van de website of dienst aan toe. Uw wachtwoord voor Facebook wordt dan "I'15wia10jbOrange,dtv!Facebook" en dat voor uw mailbox van het werk "I'15wia10jbOrange,dtv!mailwerk".

 

3. Gewijzigde wachtwoorden

Heel wat bedrijven verplichten hun werknemers om voor de veiligheid regelmatig hun wachtwoorden te wijzigen. Moet u dan telkens weer opnieuw een complex wachtwoord verzinnen? Nee hoor, gebruik gewoon hetzelfde wachtwoord maar met het jaar en kwartaal eraan toegevoegd, zoals "2014Q4I'15wia10jbOrange,dtv!".

 

4. Wachtwoordbeheerder

Lukt het u ondanks deze trucjes niet om lange complexe wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordbeheerder. Deze software onthoudt in uw plaats uw wachtwoorden en slaat ze versleuteld op. U krijgt enkel toegang met een hoofdwachtwoord. Zorg dan wel dat dit hoofdwachtwoord complex is en toch voor u te onthouden.

 

Nog meer trucs om efficiënter te werken? Ontdek ook deze 5 apps om uw productiviteit te verhogen.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.