Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons
Een betrouwbaar en performant mobiel netwerk is een kwestie van de juiste keuzes. De rol van Catherine Tack, manager geomarketing bij Orange is hierbij cruciaal. “We moeten ervoor zorgen dat de netwerkconnectiviteit terechtkomt waar er het meeste behoefte aan is.”
Voor een event of bij een conferentiecentrum moet je soms vijftig keer de gebruikelijke capaciteit voorzien.
Catherine Tack
Al die middelen moeten optimaal worden besteed. “We moeten ons netwerk uitrollen in functie van de behoefte van de klant”, vertelt Catherine Tack van Orange. Geomarketing zorgt hiervoor. Het is een segmentatiemethode, gebaseerd op socio-demografische gegevens, om zo precies mogelijk de doelgroep te bereiken. Als manager geomarketing legt Catherine de link tussen de technici en netwerkingenieurs enerzijds en de klanten anderzijds. “Dit zijn dan zowel de gewone consument als de bedrijfsklanten”, stelt ze.
Dankzij geomarketing houdt Catherine een goed zicht op waar de behoeften zitten. “Sommige gebieden zijn zwaarder bevolkt dan andere”, stelt ze. “Stedelijke gebieden zijn ook op een andere manier verdeeld. Luik is bijvoorbeeld niet te vergelijken met Charleroi.” De indeling verloopt bij geomarketing erg precies, bijvoorbeeld tot op straatniveau.
Bovendien gaat het niet enkel om de klassieke belprofielen. “Ook voor machines die met het netwerk zijn verbonden, het zogenaamde M2M of machine-to-machine, moet ons mobiel netwerk geoptimaliseerd zijn in functie van het gebruik.” Zo versturen de treinen van de NMBS veel meer sms’jes dan een doorsnee gebruiker om zowel hun locatie, toestand en beschikbaarheid mee te delen.
En een van de eigenschappen van mobiele telefonie en dataverkeer, is uiteraard dat het zich niet altijd op dezelfde plaats bevindt. “Waar minder klanten opduiken, heb je minder sites en antennes nodig. Bovendien moet je als mobiele operator natuurlijk kunnen omgaan met zones zoals bij shoppingcentra, industriezones, voetbalstadia of autostrades, waar op een relatief kleine oppervlakte soms heel veel mensen samenkomen. Voor een event of bij een conferentiecentrum moet je dan bijvoorbeeld vijftig keer de gebruikelijke capaciteit voorzien”, illustreert ze. “Gebruikers verwachten overal een optimale mobiele verbinding. En terecht.”
De kwestie is bovendien niet alleen om de mobiele behoefte op een optimale manier op te lijsten, maar ook om er bij de verdere uitbouw van het mobiele netwerk rekening mee te houden. “Een optimale netwerkverbinding is overigens een breed begrip. Het gaat zowel over het bereik, de kwaliteit van de prestaties en de capaciteit. Bovendien moeten we rekening houden met zowel 2G-, 3G- als 4G-verbindingen.”
Er zijn nog uitdagingen bij de uitrol van een mobiel netwerk. Zo hanteert elk gewest in ons land zijn eigen wetgeving rond de stralingsnormen van masten. “Vlaanderen is hierbij het soepelst en meest pragmatisch. Wallonië een beetje strenger”, weet Catherine.
De grote uitdaging voor operatoren ligt traditioneel in het Brusselse gewest. “Brussel had lange tijd veruit de strengste normen ter wereld”, vertelt Catherine. Intussen werkte het Brussels parlement een versoepeling van de stralingsnormen uit. Was met de oorspronkelijke normen 4G zo goed als onmogelijk, dan zal dat nu wel het geval zijn. “Ook al blijft deze nieuwe en versoepelde regelgeving in Brussel wel streng in vergelijking met andere landen en steden”, besluit ze. “Al doen wij als Orange altijd het maximum om onze klanten tevreden te stellen.”
Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons