Sla een brug tussen business en bytes

03.05.2016

Er was een tijd dat een telecommunicatie-ingenieur en een informaticus mekaar niet verstonden. Vandaag telefoneren we met elkaar over het internet en een telefooncentrale is een software die op een (virtuele) server in de cloud draait. De digitale tsunami heeft de wereld veranderd en de woorden informatie en communicatie staan nu broederlijk naast elkaar in het letterwoord ict. Informatie rendeert slechts als ze kan gecommuniceerd worden, en dat kan vandaag hoe langer hoe sneller. En dat heeft gevolgen voor uw business.

Convergentie tussen technologieën, zoals tussen data en voice, vaste en mobiele netwerken, verandert pijlsnel de kritische succesfactoren van uw business. Online shoppen, ook mobiel, steekt stilaan de fysieke verkoop voorbij. Mobiele toestellen winnen zelfs veld in zakelijke transacties. In plaats van een loutere aanbieder van faciliteiten aan interne klanten wordt ict meer en meer een drijvende businesskracht. Of uw webshop is aangepast aan mobiel bezoek via smartphone of tablet. Of uw klanten mobiel kunnen betalen. Dat bepaalt het succes. Nieuwe ict-technologieën leiden niet langer enkel tot besparingen en hogere productiviteit. Ze maken compleet nieuwe businessmodellen mogelijk.

 

Convergentie in de hoofden

Niet toevallig poneert McKinsey dat CEO's dringend meer verstand moeten krijgen van ict. Volgens het consultancybureau stemmen CEO's hun bedrijfsstrategie best af op hun it-investeringen om hun succes op lange termijn te garanderen. "Ze moeten een beetje CIO" worden, aldus een bijdrage op smartbiz.be die het rapport citeert. 

Maar het omgekeerde is even waar. CIO's moeten meer in termen van business gaan denken, in plaats van in bytes. Volgens professor Georges Ataya van de Solvay Brussels School verschuift de focus voor CIO's van pure technische kennis naar inzicht in bedrijfsnoden en het creëren van waarde voor het bedrijf. Freddy Van Den Wyngaert, CIO bij AGFA is het daarmee eens. Volgens hem is er binnen de ict-afdelingen nood aan meer zakelijke profielen.

De vlag van de convergentie dekt vele ladingen, vooral op technologisch vlak, maar ze brengt nu ook een convergentie in de hoofden op gang: die tussen business en bytes, tussen CEO en CIO.

 

Ons magazine sprak over de toekomst van de ICT-afdeling met een professor en een CIO, respectievelijk Georges Ataya van Solvay Brussels School en Freddy Van den Wyngaert van Agfa. Lees het artikel hier.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.