Vijf buzzwords in telecom

18.01.2017

De wereld van IT en telecom bulkt van het jargon. Maar naarmate technologie belangrijker wordt voor het bedrijfsleven, raken ook meer en meer managers vertrouwd met de terminologie. Vijf belangrijke buzzwords in telecom: van APN tot MPLS.

1. Private APN

APN staat voor Access Point Name. Het is een connectiepunt of gateway tussen een mobiel netwerk (3G, 4G,…) enerzijds en een ander datanetwerk, privaat of publiek zoals het internet. Een APN zorgt voor een naadloze en beveiligde overgang tussen deze netwerken.

Vaak heeft men het over een toegewezen of ‘dedicated’ APN. Via zo’n dedicated APN (Access Point Name) worden dan bijvoorbeeld uw mobiele gebruikers rechtstreeks verbonden met het lokale datanetwerk (of LAN) van uw bedrijf. Het Wit-Gele Kruis van de provincie Antwerpen koos onlangs voor Orange, omdat zij een dedicated APN met gegarandeerde bandbreedte konden aanbieden, en dit de hele tijd in een volledig beveiligde omgeving.
 

2. MPLS

MPLS staat voor Multi-Protocol Label Switching. Het is het procedé waarmee datapakketjes in een netwerk worden vervoerd. Elk datapakket krijgt een label dat de af te leggen route op voorhand bepaalt en reserveert. MPLS laat zogenaamde quality of service-categorieën (QoS) toe, waardoor u elke toepassing de juiste prioriteit kan toekennen. Zo lopen essentiële toepassingen, zoals telefonie, (bijna) geen vertraging op. Ook het IP VPN-aanbod van Orange steunt op het performante, veilige en betrouwbare MPLS-mechanisme.
 

3. IP-telefonie

Bij Voice over IP (VoIP) of IP-telefonie (IPT) wordt stemgeluid omgezet en verstuurd in zogenaamde IP-pakketten over het datanetwerk. IPT geeft bedrijven flexibiliteit. Een IP-telefoon kan gelijk waar in het netwerk worden gehangen, ook al telefoneren steeds meer medewerkers via hun pc. Daarnaast maakt IP-telefonie extra diensten mogelijk zoals integratie met applicaties als CRM (Customer Relationship Management).

IPT kan bovendien de gesprekskosten drukken tussen de verschillende bedrijfsvestigingen indien deze, bijvoorbeeld via een IP VPN, geconnecteerd zijn. Zo biedt SIP Trunking van Orange u een spraakdienst voor sites verbonden via IP VPN. Uw vaste telefonie wordt daarbij in het netwerk opgenomen en verbonden met het publieke netwerk.
 

4. FMU

FMU staat voor Fixed Mobile Unification. Bij dit concept wordt de mobiele en vaste communicatie van uw medewerkers geïntegreerd. Net zoals u bijvoorbeeld mobiele data volledig met uw bedrijfsnetwerk kan integreren, is dat mogelijk met mobiel bellen. Zo heeft IRISnet, dat instaat voor de telecommunicatiediensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het mobiele netwerk van Orange geïntegreerd met zijn oplossing voor IP-telefonie.

Daardoor is IRISnet in staat om zijn oplossing voor bedrijfstelefonie ook aan mobiele gebruikers aan te bieden. Hun telefooncentrale kan dus niet alleen communiceren met vaste IP-toestellen of VoIP-software, maar ook met mobiele toestellen.
 

5. Hybrid network

Hybrid network wijst op het gebruik van een privé-netwerk, van een bepaald bedrijf of diens operator (zoals Orange), in combinatie met een publiek netwerk als internet. Bedrijven maken vandaag steeds meer gebruik van dergelijke hybride omgeving. Hun IT-infrastructuur is immers verdeeld over een privénetwerk (het LAN) en het publieke netwerk. Om deze twee werelden te verbinden biedt een partij als Orange een IP VPN-gateway waarmee het elke externe bedrijfstoepassing met uw IP VPN kan verbinden.

Een voorbeeld hiervan is CRC Industries, een ontwikkelaar van chemische producten. Naast een eigen datacenter en IP-VPN heeft CRC Industries een deel van zijn ICT ook in de cloud staan, zoals Office365 van Microsoft. Orange zorgt ervoor dat zij hun private connectie gebruiken om deze Microsoft-toepassingen te kunnen raadplegen.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht