Wat het post-pc-tijdperk voor mijn bedrijf betekent

04.05.2016

Meer dan twintig jaar heeft de hegemonie van de pc geduurd. Maar aan alles komt een einde. Orange zet op een rijtje wat het post-pc-tijdperk voor uw eigen bedrijf zal betekenen. “Mensen willen altijd het liefst hun eigen mobiele toestellen gebruiken. Die trend valt niet te stoppen. Bedrijven moeten er zich op voorbereiden”, zegt Jan Ponnet, ICT Officer bij BNP Paribas Fortis.

 

Wat bedoelen we met het post-pc-tijdperk?

De traditionele pc krijgt meer en meer concurrentie van mobiele toestellen als smartphones en tablets. In ons land werden vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van GFK Retail & Technology, ongeveer 1,2 miljoen smartphones verkocht. Dat zijn er meer dan het aantal verkochte draagbare pc’s. Vooral bij de tablets, waaronder de iPad, is de opmars opmerkelijk. Daarvan werden er vorig jaar in België ongeveer 35.000 stuks verkocht, dat is maar liefst meer dan 400 procent meer dan het jaar ervoor.

In het post-pc-tijdperk spelen mobiele toestellen een alsmaar belangrijke rol, ook in bedrijven. Dat blijkt bijvoorbeeld bij een organisatie als BNP Paribas Fortis. “Toen we acht jaar geleden met smartphones begonnen, hadden we 3500 BlackBerry’s in omloop binnen onze bank. Vandaag is dat een tienvoud daarvan. Voor de hele internationale BNP-groep beheren wij vandaag 35.000 exemplaren”, vertelt Jan Ponnet, ICT Officer bij BNP Paribas Fortis. “Bovendien verlangen steeds meer medewerkers ook toestellen van andere fabrikanten zoals iPhones of Android-toestellen te gebruiken.”

 

Wat is BYOD?

BYOD is een vierletterwoord dat menig bedrijf, en ook BNP Paribas Fortis, vandaag in de ban houdt: BYOD of voluit Bring Your Own Device, de trend waarbij werknemers hun privétoestellen voor hun werk gebruiken. Bij BNP is er reeds geruime tijd een policy waarbij de zelfstandige kantoorhouders zelf een BlackBerry kunnen aankopen, en dat Fortis deze toestellen installeert en beveiligt. Op deze manier worden de privédata van de bedrijfsdata van de bank gescheiden. “Als een medewerker het bedrijf verlaat, wissen we het professionele deel”, aldus Jan Ponnet.  

Toch is er ook bij BNP Paribas Fortis de neiging om andere toestellen dan BlackBerry professioneel in te schakelen. “Voor een bedrijf valt de trend moeilijk tegen te houden”, geeft Jan Ponnet toe. “Zo is er ook de druk van het hogere management om hun iPad te gebruiken voor hun werk.” Veel bedrijven, en ook BNP Paribas Fortis, evalueren een eventuele aanpak rond BYOD. “Maar door de vele beveiligingsvereisten kunnen werknemers niet zomaar gelijk welk toestel gebruiken."

 

Jan PonnetJan Ponnet: ICT Officer bij BNP Paribas Fortis

 

Toen we acht jaar geleden met smartphones begonnen, hadden we 3500 BlackBerry’s. Vandaag is dat een tienvoud voor onze bank.

Ook veel andere grote bedrijven waar ik mee spreek, houden de boot af.” Een bedrijf als BNP Paribas Fortis opteert er wel voor om in de toekomst zijn medewerkers meer keuze aan te bieden inzake mobiele toestellen, al zullen er duidelijke afspraken tegenover staan. Aan zo’n beleid wordt nu gewerkt.


Is de BYOD-trend een goede evolutie?

Op zich wel, want smartphones en tablets hebben ontegensprekelijk voordelen. Ook in een BYOD-formule. “Een winst aan productiviteit is wat dat betreft de belangrijkste troef”, vindt Jan Ponnet. Medewerkers, en zeker de jongere generatie, zijn vaak meer vertrouwd met hun eigen technologie-apparaten. Kostenbesparing is, volgens hem, minder van tel. “BYOD spaart geen geld uit, vermits er nogal wat verborgen kosten bij komen kijken. Ik heb een studie gezien die berekende dat een BYOD-aanpak voor een bedrijf zowat 25 procent duurder uitvalt, dan dat je als bedrijf zelf toestellen voorziet. Ik kan me hierin vinden. Want ook bij BYOD moet je medewerkers hoe dan ook kunnen helpen als hun mail niet werkt.”


Hoe mobiele toestellen beheren?

BYOD of niet. Medewerkers willen meer keuze en zo’n brede waaier van mobiele toestellen is een uitdaging in het beheer en de beveiliging. “Het centraliseren van het beheer staat hierbij voorop”, oordeelt Jan Ponnet. In het post-pc-tijdperk staan ook de zogenaamde ‘mobile device management’-oplossingen voorop. Zij zorgen voor de beveiliging en het beheer van de toestellen. “Al hangen deze oplossingen natuurlijk ook af van wat het besturingssysteem, zoals bij iPhones of Android-toestellen, zelf toelaat”, benadrukt hij.

Toch kan een bedrijf met mobile device management-systemen, in combinatie van de e-mailsoftware van Microsoft Exchange en IBM Lotus, al heel wat beheren en beveiligen. Jan Ponnet denkt dan aan het encrypteren van data, een beleid voor wachtwoorden en het verwijderen van data op afstand. “Technisch kan je al heel veel doen. Al blijft BYOD ook op juridisch vlak een uitdaging. Als werkgever ben je verplicht om voor je personeel de nodige instrumenten ter beschikking te stellen voor de uitoefening van hun job.” Of hoe het post-pc-tijdperk uitdagingen biedt voor de IT-afdeling, maar ook voor juristen. Al zijn de pluspunten die ertegenover staan, zoals grotere productiviteit en tevredenheid, natuurlijk ook niet te versmaden.

Jeff Orr

Jeff Orr: Analist bij ABI Research

 

Het is de jongste telg in de post-pc-generatie: de tablet. Met de iPad van Apple als publiekstrekker. Langzaam maar zeker dringt hij ook door op de werkvloer. 

Tablets lijken in eerste instantie bedoeld voor mediaconsumptie onderweg of thuis op de zetel. Volgens Jeff Orr, analist bij ABI Research wordt minder dan 1 tablet op 6 aangekocht door een organisatie. Maar schijn bedriegt. “Want tegelijk zijn er veel gebruikers die hun persoonlijke tablet aanwenden voor hun werk”, stelt hij. Waardoor bijna de helft van de tablets voor professionele doeleinden wordt gebruikt. “Bedrijfstoepassingen, zoals voor mail of voor productiviteit, maken hun opmars in de lijst van populaire mobile apps, al moeten ze hun gebruiksgemak vaak nog bewijzen”, bevestigt hij. Tablets kunnen ook een geweldige troef zijn om niet-pc-gebruikers digitaal uit te rusten en meer en meer informatie digitaal te verspreiden in plaats van op papier. Bovendien zal het aanbod en de keuze verder uitbreiden in deze markt waarop de iPad voorlopig ruim marktleider is.

Anderzijds moeten bedrijven ook een aantal zaken beseffen. “Tablets lijken misschien goedkoper dan pc’s, maar anderzijds gaan ze ook minder lang mee”, zegt Jeff Orr. In zekere zin zijn ze vandaag, volgens hem, ook wel het slachtoffer van hun succes. “Mensen denken soms dat tablets ook gewone pc’s kunnen vervangen. Maar dat is eigenlijk nog niet echt het geval”, meent hij. Voorlopig zullen pc’s en tablets naast mekaar blijven bestaan. “Ze worden zeker belangrijker en als gebruiksvriendelijk en handig aangezien. Maar het post-pc-tijdperk is een geleidelijke evolutie. Er is niet zo’n soort van magische knop die pc’s meteen de wereld uitstuurt.”

 

Voorlopig zullen pc’s en tablets naast mekaar blijven bestaan.Jeff Orr: Analist mobiele toestellen bij ABI Research
 
Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.