Zes waarheden over uw mobiele communicatie

14.01.2014

Stralingsnormen, gezondheidsvragen en bouwvoorschriften. Allemaal hebben ze op de een of andere manier te maken met uw mobiele gesprekken of uw mobiele datacommunicatie. We ontkrachten enkele mythes rond mobiele communicatie. Want zowel wat betreft uw gezondheid als de kwaliteit van uw mobiele verbinding hoeft u zich geen zorgen te maken. “Haast nergens ter wereld is de mobiele connectiviteit beter dan in ons land.”

Martin Zizi (l) en Luc Thierens (r), VUB-professor en Senior Accountmanager bij Multicap.

 

Het lijken wel tegengestelde krachten. Enerzijds is er de uitrol van 4G, de volgende generatie in mobiele datacommunicatie, die nog snellere verbindingen mogelijk maakt. Anderzijds zijn er de laatste jaren een aantal praktische obstakels opgedoken, zoals wettelijke voorschriften die uw mobiele verbinding onder druk zetten. “Voor de industrie zijn het uitdagende tijden”, stelt professor Martin Zizi van de Vrije Universiteit Brussel. We geven een stand van zaken aan de hand van zes (vast)stellingen.

 

 

Waarheid 1


De mobiele verbinding was nog nooit zo populair

Mobiele gesprekken waren al erg populair, maar vooral het gebruik van mobiele data, voor onder meer smartphones en tablets, kent in ons land een ongekende groei. “Technologieën als deze zijn niet meer weg te denken”, zegt Martin Zizi. De populariteit van mobiele data scheert hoge toppen, niet enkel bij consumenten maar ook bij bedrijven. “Persoonlijk ben ik ook al geschrokken van de interesse in mobiele datacommunicatie bij Belgische bedrijven en hun wens naar meer capaciteit en bandbreedte. Zo krijgen we veel vragen over 3G en 4G", vertelt Luc Thierens van Multicap,dat zich specialiseert in mobiele datacommunicatie. “Gebruikers willen bepaalde projecten, zoals mobiele camerabewaking, realiseren en rekenen hiervoor op goede videostreaming. Of ze willen hotspots ter beschikking op basis van 4G”, illustreert hij. Zowel toepassingen voor mens als voor machine (M2M) zitten in de lift, al is de gebruikte draadloze technologie divers. “Ook een standaard als wifi stijgt heel erg als professionele oplossing. De trend naar BYOD of Bring Your Own Device heeft hier zeker een impact. Hoe meer medewerkers met hun eigen toestellen op het mobiele bedrijfsnetwerk komen, hoe professioneler dat moet zijn opgezet.”

 

 

Waarheid 2


Uw mobiele verbinding was nog nooit zo goed

Van 2G, naar 3G  en nu naar 4G. De betrouwbaarheid en mogelijkheden van mobiele verbindingen zijn de voorbije jaren alleen maar gestegen, oordeelt Luc Thierens. Inzake mobiele connectiviteit zijn de gebruikers in ons land, volgens hem, behoorlijk bevoorrecht. “Haast nergens ter wereld is de mobiele connectiviteit beter dan in ons land. In sommige, ons omringende landen zijn hele zones compleet onbereikbaar. Dat is hier bijna nooit het geval”, stelt hij. “Daarnaast zijn ook de vaste verbindingen van goede kwaliteit en goed vertegenwoordigd in België.”

 

 

Waarheid 3


Mobiliteit vergt (forse) investeringen van operatoren

Een operator als Orange investeert de komende drie jaar een extra 150 miljoen euro in de verdere uitbouw van zijn mobiel netwerk, en dit boven op de 100 miljoen euro die het jaarlijks sowieso investeert. “Zo’n telecom-aanbod vergt gigantische investeringen van de operatoren”, beaamt Luc Thierens. “Ze moeten hun netwerken verder blijven uitbouwen. Ook voor de vaste netwerken zijn er investeringen nodig om de mobiele trafiek te ondersteunen. De keten is maar zo sterk als elk individueel onderdeel.”

 

 

Waarheid 4


Wettelijke normen zorgen voor
uitdagingen voor operatoren (en hun klanten)

Terwijl de ontvangst buitenshuis doorgaans best in orde lijkt, zijn er binnenshuis soms moeilijkheden. “Sommige materialen, zoals cellenbeton of zelfs houtskeletbouw houden mobiele ontvangst tegen. Er zijn zelfs materialen die van een bepaalde kamer een echte kooi maken, zodat het signaal de kamer niet kan verlaten. Dat is pure fysica”, legt Luc Thierens uit. Isolatienormen en andere voorschriften, zoals brandwerende deuren, hebben onvermijdelijk hun gevolgen. “Daarnaast is er steeds meer vraag naar zogenoemde repeaters of femto- en microcellen, die door de operatoren worden aangeboden.” Dergelijke isolatienormen bestaan al langer, weet Martin Zizi. Bovendien, zo argumenteert hij, zijn de bouw en de isolatie er zelf ook alleen maar beter op geworden. “Als men beter isoleert, isoleert men per definitie ook de straling. Het is dan ook niet dat je in huis onbereikbaar bent. Er bestaat technologie, zoals femtocellen, om de mobiele bereikbaarheid te verbeteren. En daarnaast  ben je altijd bereikbaar via een vast toestel of via toepassingen als Skype. Hieruit blijkt dat de vaste verbindingen, zelfs in het tijdperk van mobiliteit, in veel gevallen wenselijk en soms zelfs noodzakelijk zijn. Zowel vast als mobiel blijft aangewezen.”

 

 

Waarheid 5


Brussel: strengste stralingsnorm van Europa

Ook over de Brusselse stralingsnormen was heel wat te doen. Nergens in Europa waren de stralingen die gsm-masten uitzenden zo streng gereglementeerd. De Brusselse regering heeft intussen beslist dat de norm versoepeld wordt naar 6 volt per meter in plaats van 3 volt. Toch vindt professor Martin Zizi, zowel als expert als als gebruiker, dat de gevolgen meevielen. Er zijn af en toe dropped calls, zoals dat heet. Al zijn dat er steeds minder. En tegelijk stel ik vast dat ik vaak in een lift mobiel kan bellen”, aldus Martin Zizi. “Op globaal niveau is mobiele technologie alleen maar beter geworden.”

 

 

Waarheid 6


Intelligente mobiele communicatie
levert geen direct gevaar voor gezondheid

De vraag naar de gezondheid van mobiele communicatie is een vraag die vaak opduikt. “In het verleden is heel veel aandacht besteedt aan de gsm-masten. Terwijl de toestellen zelf ook een zeker risico in zich houden, met name als je die al te vaak dicht tegen het hoofd houdt”, weet Martin Zizi. “Toestellen werken nu beter dan vijf jaar geleden. Van elk toestel wordt de zogenaamde SAR-waarde vermeld, een indicatie voor de straling. Zo kan je als consument vergelijken en merken dat de straling tussen toestellen tot een factor 20 kan verschillen”, stelt hij. SAR heeft echter geen verband met de kwaliteit. Lage SAR-toestellen kunnen bijvoorbeeld even goed werken als hoge SAR-toestellen. Alleen het technisch design verschilt”, stelt hij. “De industrie heeft zichzelf verplicht om efficiëntere technologie te produceren. En uiteindelijk is iedereen daar beter van geworden.” Over het algemeen beschouwd zijn de gevolgen van de elektromagnetische stralingen niet echt dramatisch en al bij al beperkt. “Al is het wel zo dat sommige mensen anders reageren op elektromagnetische golven dan andere. De echte gevolgen zullen bovendien pas op lange termijn zichtbaar zijn en de kwestie is dus om het te blijven onderzoeken”, nuanceert Martin  Zizi. “We kunnen en willen niet zonder mobiele technologie. Toch raad ik aan om het minder te gebruiken met kleine kinderen in de buurt. En ook de zware gebruikers gebruiken hun mobiel toestel best verstandig: niet altijd dicht bij het hoofd. Zelf schakel ik mijn gsm ’s nachts bijvoorbeeld uit.”

 

 

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.