Internationaal 4G-bellen en sms’en (VoLTE/SMS over IP Roaming)

Internationaal 4G-bellen en sms’en (VoLTE/SMS over IP Roaming)

Vanaf februari 2022 worden de 2G/3G-netwerken in de VS volledig gesloten. Dat is een beslissing die door de Amerikaanse operatoren is genomen om ruimte vrij te maken voor nieuwe technologieën (4G, 5G...).
Als gevolg daarvan zullen alleen 4G-smartphones en smartphones met VoLTE/SMS over IP toegang hebben tot de roamingdienst in de VS. VoLTE staat voor Voice over LTE, namelijk bellen over 4G. Met andere woorden, alleen klanten met een compatibele smartphone zullen tijdens het roamen in de VS telefoongesprekken kunnen voeren/ontvangen of sms-berichten kunnen verzenden/ontvangen en kunnen surfen.

Anderzijds zullen ook in Europa en Azië de 2G/3G-netwerken geleidelijk worden uitgefaseerd. Om van de beste dekking en een optimale dienstverlening te kunnen genieten tijdens het roamen, raden we dan ook sterk aan om VoLTE- en SMS over IP-compatibele smartphones te gebruiken.

Momenteel heeft Orange Belgium roamingakkoorden gesloten met de volgende operatoren* om VoLTE- en SMS-over-IP-diensten aan te bieden:

• USA:
    • AT&T (vanaf Februari 2022)
    • T-Mobile US (vanaf Februari 2022)

• Extra details USA:
    • Enkele vooraanstaande Amerikaanse operatoren beslisten om te stoppen met de ondersteuning van de 2G- en 3G-netwerken in de Verenigde Staten. Concreet gaat het over de operatoren AT&T en T-Mobile, die respectievelijk eind februari en in juli 2022 afschakelen.
    • In de periode tussen eind februari en juli 2022 kiest u bij uw aankomst in de VS het best manueel voor T-Mobile US als roaming operator op uw toestel. Zo bent u zeker dat u bereikbaar blijft, ongeacht uw gsm-type.
    • Vanaf juli van dit jaar zal niet meer elke smartphone, die voorheen in de VS wél nog functioneerde, bruikbaar zijn. Alleen de 4G-smartphones en smartphones met ‘VoLTE/SMS over IP in roaming’ kunnen nog gebruik blijven maken van de roamingdienst in de VS.

*Extra bestemmingen/operatoren die VoLTE en SMS over IP roaming service ondersteunen zullen binnenkort beschikbaar zijn, raadpleeg onze website update voor meer details.

Welke smartphones zijn compatibel met VoLTE en SMS over IP roaming?

De lijst van compatibele toestellen is hier beschikbaar.
Om van deze dienst te kunnen genieten, moet de klant de "International Voice and Data Roaming Service" activeren en dataroaming inschakelen op zijn compatibele smartphone.

Er is een impact op de kosten?

Er zijn geen extra kosten verbonden aan VoLTE roaming: u betaalt niet meer dan uw normale gesprekken, de prijs per minuut met VoLTE blijft dezelfde als de prijs per minuut die van toepassing is op de 2G/3G-netwerken. Uw sms wordt ook op dezelfde manier geteld als een sms op 2G/3G.