Cybersecurity in 2025: evoluties en trends

21.02.2025

Om door het snel evoluerende cyberbeveiligingslandschap te kunnen navigeren, is kennis onontbeerlijk. Orange Cyberdefense deelt de trends en evoluties van het afgelopen jaar. 

Orange Cyberdefense, de cybersecurity-specialist en Europese marktleider in beveiligingsdiensten, presenteert zijn zesde jaarlijkse Security Navigator onderzoeksrapport. Dit rapport, gebaseerd op uitgebreide data-analyse, biedt een gedetailleerd inzicht in het cybersecurity-landschap. Cybersecurity wordt sterk beïnvloed door geopolitieke conflicten en steeds geavanceerdere dreigingsactoren. Nu aanvallen op kritieke infrastructuur toenemen, onderstreept het rapport de dringende noodzaak om cyberverdediging te versterken tegen een groeiend aantal aanvallen. De Security Navigator beschrijft niet alleen de beveiligingsuitdagingen van afgelopen jaar maar kijkt ook vooruit. Cybercriminelen zitten niet stil. Daarom neemt u best nu al proactieve maatregelen om uw organisatie te beschermen.

Het Security Navigator 2025 rapport maakt opnieuw duidelijk dat het beveiligingslandschap complex is. Bedrijven moeten zich voortdurend aanpassen en alert blijven. U ontdekt de belangrijkste beveiligingsgebeurtenissen van 2024 en hun impact. Onze experts delen hun visie op diverse onderwerpen, toegespitst op verschillende sectoren.

U leest hier alvast enkele frappante vaststellingen uit het rapport.

 

De offensieve en defensieve kanten van AI

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) maakt gebruikers productiever, maar helaas geldt dat ook voor cybercriminelen. In 2024 werden verschillende bedrijven gehackt door met deepfakes de stem van topmanagers na te bootsen. Zo konden hackers frauduleuze financiële aanvragen doen zonder door de mand te vallen. Ook voor phishingcampagnes wordt AI ingeschakeld. Ondertussen bestaan al kwaadaardige varianten van ChatGPT zoals WolfGPT, DarkGPT en DarkGemini. Deze taalmodellen worden steeds geavanceerder en schrijven in een handomdraai overtuigende mails, zonder grammatica- of spelfouten. Gelukkig is AI ook een wapen in de strijd tegen cybercriminaliteit. AI kan subtiele patronen in data detecteren die op stiekeme of nieuwe aanvallen wijzen. Bovendien zijn organisaties dankzij AI in staat om grote hoeveelheden data te analyseren met minder personeel.

 

Gijzelen van operationele systemen

Ransomware richt zich traditioneel op IT-systemen. Maar omdat IT- en OT-systemen (operationele technologie) steeds vaker verbonden zijn, worden die laatste ook frequenter het slachtoffer van cybergijzelingen. Zo kunnen ze fysieke processen volledig lamleggen. 20 % van de slachtoffers van OT-ransomware aanvallen zaten vorig jaar in de productiesector.

 

Bedreigingen voor mobiele netwerken

Aanvallen op mobiele apparaten zijn al langer gangbaar. Veel bedrijven schakelen daardoor multi-factor authentificatie (MFA) in. Dat is nog steeds een goede manier om uw beveiliging te verhogen. Helaas richten cybercriminelen zich daardoor steeds vaker op kwetsbaarheden over de hele linie van mobiele netwerken zoals aanvallen op simkaarten, apparaten en infrastructuur.

 
 

Benieuwd naar het volledige rapport? Download de Security Navigator 2025.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht