CommuniThings en Orange lossen parkeerprobleem op

22.05.2018

De autobestuurder, de winkelier én de stad zelf, alle drie halen ze voordeel uit het nieuwe parkeersysteem uitgerold door CommuniThings op basis van het NarrowBand-Internet of Things-netwerk van Orange.

“Met dit systeem zijn er drie winnaars: de bewoners, de winkeliers en de gemeente”

 

De uitdaging

Het parkeerprobleem aanpakken

Het probleem is bekend. Veel steden in ons land hebben maar een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar in de binnenstad, net waar ook de meeste winkels zijn. “Meestal zijn er wel voldoende parkeerplaatsen, maar de meeste gevraagde worden vaak niet efficiënt beheerd”, nuanceert Etay Oren, die CEO is bij de jonge tech start-up CommuniThings, wiens bedrijf zich specialiseert in slim parkeren of smart parking. “Heel vaak rijden bezoekers de hele tijd rond om een parkeerplek te zoeken. Met als gevolg dat ze het ook vaak als moeilijk ervaren om in de stad hun aankopen te komen doen en er daarom weg blijven.” Bovendien is het niet zozeer een probleem van beschikbaarheid, maar een kwestie van een efficiënte roulatie van de voertuigen in elke parkeerplek”, weet Etay Oren.
 

De oplossing

NB-IoT-netwerk, sensors en platform

Het NarrowBand-Internet of Things-netwerk (NB-IoT) van Orange, laat CommuniThings toe om de draadloze sensoren te integreren in de weg en met het platform van CommuniThings, waarmee beschikbare parkeerplaatsen in kaart worden gebracht. “Bestuurders krijgen via een mobiele app een realtime zicht op waar in de stad nog een parkeerplek beschikbaar is. Dat bespaart hen al de zoektocht naar vrije parkeerplaatsen”, vertelt Etay Oren.

Daarnaast is er een applicatie voor het stadspersoneel zelf. Parkeerwachters krijgen een signaal als een auto langer dan 30 minuten geparkeerd staat. “Bestuurders mogen in aangewezen commerciële centra 30 minuten gratis parkeren”, zo legt Oren uit. “Na die tijd moeten ze de parkeerplek verlaten. Blijven ze toch staan, dan krijgen ze een boete. Noem het gerust de wortel-en-stok-aanpak. Zo biedt de stad zoveel mogelijk parkeerkansen voor iedereen.” CommuniThings rolt het systeem intussen uit in enkele Belgische steden.
 

Het resultaat

Van handelaar tot chauffeur: iedereen tevreden

Er zijn alleen maar winnaars bij deze manier van werken, benadrukt Etay Oren. “Ten eerste vinden bestuurders veel vlotter een parkeerplek waar ze een half uur gratis kunnen parkeren. Daarnaast zijn de handelaars ook tevreden omdat er meer potentiële klanten komen. En ten derde wint de stad erbij omdat ze langparkeerders vlot kan aanpakken. Parkeerwachters moeten namelijk niet langer willekeurig de auto’s controleren maar krijgen via onze app een signaal als een wagen te lang geparkeerd staat.” Met dit systeem wordt elke sensor-gebaseerde parkeerplaats in de stad optimaal benut.

CommuniThings zorgt voor het platform dat de data verzamelt, visualiseert en analyseert, en voor de rapportering aan de stad. Cruciaal in dit verhaal is ook het NarrowBand-Internet of Things-netwerk dat operator Orange aanbiedt. “Het netwerk is overal beschikbaar en werkt vrijwel meteen na de uitrol. Verder is er ook indoor bereik, nuttig voor in parkeergarages. Bovendien is een NB-IoT-netwerk ook erg efficiënt voor de batterijen van onze sensoren. Die gaan namelijk makkelijk vijf jaar mee”, vertelt Etay Oren. “Voor een project met Internet of Things zoals wij dat willen realiseren, zijn dat allemaal belangrijke voordelen.”

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht