Orange helpt UA in onderzoek naar drugsconsumptie

22.04.2021

Onderzoekers van het Toxicologisch Centrum van de Universiteit Antwerpen analyseren rioolwater om te onderzoeken in welke mate de lockdown de consumptie van illegale drugs en alcohol heeft beïnvloed. Data Analytics van Orange bezorgt hen betrouwbare populatiegegevens.

"De riolering is een spiegel van de samenleving." Aan het woord is Tim Boogaerts, die samen met Maarten Quireyns doctoraatsonderzoek doet aan het departement farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Met hun onderzoek willen ze op basis van chemische stoffen die in rioolwater gevonden worden, het gebruik van psychoactieve middelen, zoals illegale drugs, antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen en opioïden onder de bevolking opvolgen. Hiervoor worden stalen van het rioolwater geanalyseerd op metabole uitscheidingsproducten. De onderzoekers hebben een goed zicht op welk afvalwater uit welk gebied afkomstig is, maar het is ook essentieel om te weten hoeveel mensen er op dat moment in dat gebied aanwezig waren.
 

Telecomdata als betrouwbare bron

"We hebben met Orange overlegd om af te lijnen welke telecomdata we precies nodig hadden. Als we bijvoorbeeld een staal nemen van het waterzuiveringsgebied van Antwerpen-Zuid, vragen we op hoeveel personen zich op een bepaald moment in die zone bevonden. Zo houden we rekening met de dagelijkse veranderingen in populatie", vertelt Boogaerts.

Dat die telecomdata essentieel zijn voor betrouwbare cijfers, bleek tijdens de eerste lockdown van maart 2020 in ons land. "De cijfers die Orange ons bezorgde tonen een daling van de populatie van 30 tot 50 %. Dit betekent dat de hoeveelheid stoffen die we in het rioolwater gemeten hadden, maar te wijten waren aan de helft van de personen die er normaal aanwezig zouden zijn", beklemtoont Boogaerts.
 

Gebruiksvriendelijk platform

"Een extra voordeel is dat het online platform dat Orange heeft opgezet voor de data-analyse, heel eenvoudig te gebruiken is", voegt Quireyns toe. "We kunnen gemakkelijk de data verkrijgen die we nodig hebben, zelfs per half uur." De onderzoekers analyseren momenteel de gegevens om verder te onderzoeken in welke mate de lockdown de consumptie van illegale drugs en alcohol heeft beïnvloed. Een wetenschappelijke publicatie komt er binnenkort aan.

"Rioolwaterepidemiologie is nog een vrij jonge discipline", besluit Boogaerts, "maar ze heeft als grote voordeel dat je er bijna in realtime het consumptiegedrag van de bevolking mee kunt meten. En dankzij de telecomdata van Orange hebben we ook toegang tot betrouwbare en up-to-date populatiegegevens. Dat is voor ons onderzoek de missing link."

 

Zijn populatiegegevens of bewegingsstromen ook relevant voor uw business of onderzoek? Ontdek onze diensten voor Data Analytics.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht