Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons
In de nabije toekomst zullen steeds meer bedrijven gebruikmaken van smartglasses. 5G speel daar een grote rol in. “5G wordt een accelerator voor heel wat emerging technologies”, zegt Michaël Peeters van Orange Belgium.
Het Antwerpse bedrijf Iristick produceert hoogtechnologische smartglasses voor industriële technologieën en ontwikkelt daarnaast ook het operating systeem van de brillen. “Onze smartglasses worden voornamelijk gebruikt voor drie industriële doeleinden”, legt CEO Johan De Geyter uit. “Een eerste toepassing is remote assistance, waarbij iemand anderen laat meekijken wat hij ziet om hulp te krijgen of aan anderen iets uit te leggen, bijvoorbeeld een chirurg in een operatiekwartier, maar evengoed tijdens een onderhoud bovenaan een windmolen. Een tweede toepassing is de vervanging van procedures op papier door smartglasses waarin elke stap visueel wordt voorgesteld aan de brildrager. Datacollectie is de laatste toepassing, bijvoorbeeld bij orderpicking in een logistiek proces, maar evengoed in een laboratorium waar heel veel gegevens verzameld moeten worden.”
Momenteel zijn smartglasses nog geen vertrouwd beeld in het bedrijfsleven, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen wanneer 5G wordt uitgerold. “5G garandeert bedrijven een hogere bandbreedte, een hogere reactiviteit en veel lagere latency”, legt Michaël Peeters uit, Innovatiedirecteur bij Orange. “Die combinatie van kwaliteiten betekent dat online toepassingen sneller zullen zijn, van hogere kwaliteit en beter beveiligd.”
Zeker bij smartglasses is een dergelijke betrouwbare draadloze verbinding van essentieel belang. Bij deze technologie moeten immers grote hoeveelheden data van de bril naar de cloud edge en teruggestuurd worden, aan een zeer lage latentie en een zeer hoge datasnelheid. 5G is de enige draadloze technologie die een dergelijke grenzeloze connectiviteit kan bereiken.
Volgens Michaël Peeters zal 5G tot een stroomversnelling leiden: “Dit nieuwe mobiele netwerk zal een accelerator zijn voor heel wat andere emerging technologies, zoals cloud en edge computing, geconnecteerde voertuigen, virtual en augmented reality of AI. Zodra 5G op grote schaal wordt uitgerold, zal het een multiplicator worden van de digitale transformatie.”
De transformatie beperkt zich trouwens niet louter tot de hoogtechnologische bedrijven, verzekert Michaël Peeters: “Innoveren met 5G is mogelijk in alle sectoren, ook de meer klassieke. Het aantal potentiële use cases is echt onbeperkt. We hebben daarom een 5G Lab geopend. Daar demonstreren we de mogelijkheden. Dat loont zeker de moeite voor wie interesse heeft in nieuwe technologieën en inspiratie wil opdoen.”
Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons