Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons
Met 5G en AI maken Securitas, Orange Belgium en Robovision steden veiliger. Van gevechtsdetectie tot betere noodcommunicatie, deze samenwerking laat toe om sneller te reageren op de steeds complexer wordende veiligheidsuitdagingen in onze samenleving.
Naam
Securitas
Sector
Veiligheid
Hoe wordt 5G ingezet?
Gevechtsdetectie, crowd control, detectie van sluikstorten, communicatie hulpdiensten en ordeinstanties, bodycams en dashcams
Voordelen van 5G
Bandbreedte, lage latency, veiligheid
Steden staan voor complexe veiligheidsuitdagingen. Daarom hebben Securitas, Orange Belgium en Robovision de handen in elkaar geslagen voor het onderzoekstraject 'Een slimme stad is een veilige stad'. Met de steun van de federale overheid willen ze met dit project onderzoeken hoe 5G en AI kunnen bijdragen aan een veiliger samenleving.
Het onderzoekstraject past volledig binnen de 'remote first' aanpak van Securitas. Het bedrijf combineert bewakingsdiensten met geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI). Peter Vermaelen, Senior Project Manager bij Securitas Technology Belgium, legt deze benadering uit. "Meer dan 90 % van de werknemers van Securitas wereldwijd zijn bewakingsagenten. We willen hen ondersteunen met technologie om hun werk veiliger te maken. De combinatie van 5G met AI biedt ons heel wat nieuwe mogelijkheden.”
Het onderzoek bestaat uit drie pilootprojecten. Eén daarvan omvat de combinatie van 5G en AI om videobeelden te analyseren. "We onderzoeken hoe we beelden van mobiele camera's kunnen inzetten om gevechten en sluikstorten te detecteren en inzicht te krijgen in grote mensenmenigtes," zegt Peter Vermaelen. "Dankzij 5G kunnen we overstappen van momentopnames naar continu cameratoezicht. Als we dat combineren met de AI-modellen van onze partner Robovision kunnen we verdachte situaties onmiddellijk detecteren en er sneller op reageren. Een operator krijgt dan bijvoorbeeld een alarmmelding van een gevecht voordat het escaleert om dan tijdig agenten erop af te sturen. Van reactief naar proactief."
Een tweede project onderzoekt het potentieel van 5G als alternatief voor kritische communicatie via push-to-talk. "Hulp- en ordediensten moeten in noodsituaties altijd kunnen communiceren. Ook als iedereen op een festival of tijdens een voetbalwedstrijd telefoneert of video's verstuurt," legt Peter Vermaelen uit. "Met een 5G-slice beschikken we over een privénetwerk met gegarandeerde bandbreedte en lage latency. Dit netwerk maakt met één druk op de knop van een portofoon gesprekken mogelijk tussen hulpverleners in elke noodsituatie. En met push-to-x kunnen ze ook gegevens zoals beelden en kaarten doorsturen."
In het derde project gebruiken we 5G om beelden van dashcams en bodycams van politieagenten te streamen. Peter Vermaelen legt uit dat bodycambeelden van politieagenten momenteel pas achteraf gebruikt worden: "Met 5G kunnen ze beelden al tijdens hun patrouille naar het commandocentrum of andere teams op het terrein streamen. Dat geeft een onmiddellijke kijk op de situatie, wat een betere coördinatie en snellere reactie mogelijk maakt."
5G is in al deze projecten cruciaal doordat het mogelijk is een eigen slice te voorzien. Peter Vermaelen benadrukt nogmaals het belang: "Beveiliging is uiteraard een topprioriteit voor ons. We beheren beveiligingssystemen van klanten, wat de grootste zorgvuldigheid vereist. We hebben dan ook gekozen voor een eigen slice op het 5G-netwerk, met een rechtstreekse glasvezelverbinding tussen ons datacenter en dat van Orange Belgium." Ook de hoge bandbreedte van 5G speelt een belangrijke rol in al deze pilootprojecten. "De AI-modellen van Robovision draaien in ons datacenter en analyseren continu de beelden die de camera's over het netwerk doorsturen," legt Peter Vermaelen uit. "Om verdachte situaties snel te kunnen detecteren, mogen die beelden natuurlijk niet haperen."
Op de samenwerking met Orange blikt Peter Vermaelen positief terug: "Vanaf het begin voelden we een goede klik. Onze medewerkers hebben heel wat technische expertise in kritische communicatie en radiotechnologieën zoals ASTRID. Vorig jaar kregen we van Orange ook specifieke opleidingen over 5G met de nodige technische diepgang. De uiteindelijke implementatie en de integratie tussen de netwerken verliep dan ook vlekkeloos."
In het Orange 5G Lab in Antwerpen voerde Securitas een aantal tests uit om te simuleren hoe de toepassingen onder elke omstandigheid blijven functioneren. "We testten onder andere de doorvoer van beelden van bodycams tijdens wandelingen," licht Peter Vermaelen toe. De tests voor de dashcams staan nog op de planning. "Als een politiewagen op de snelweg een verdachte achtervolgt en de dashcambeelden via 5G streamt, zal die van antenne naar antenne moeten overschakelen wanneer de wagen zich tussen verschillende netwerkcellen verplaatst. Dat moet vlot kunnen verlopen, zonder verlies van beelden."
Het onderzoekstraject heeft volgens Peter Vermaelen twee aandachtspunten blootgelegd: "Ten eerste zijn dashcames en bodycams voorlopig alleen bij de politie toegestaan. Ook in ambulances of openbaar vervoer zouden die nuttig zijn voor de veiligheid. Ten tweede merken we dat nog niet alle mogelijkheden van 5G op toestellen ondersteund zijn. Het belangrijkste besluit is wel dat we in dit traject heel wat hebben bijgeleerd over de mogelijkheden van 5G voor een veiliger samenleving. We hebben zelfs al potentiële klanten die staan te wachten om deze projecten bij hen te implementeren."
Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons