Met welke ICT-uitdagingen krijgen Belgische bedrijven te maken?

21.02.2025

Het belang van cyberbeveiliging neemt toe in deze digitale wereld. Uit nieuw onderzoek van Beltug blijkt dat steeds meer Belgische bedrijven hun cyberbeveiliging professionaliseren. Tegelijk blijft er nog heel wat werk aan de winkel.

Beltug is de vereniging van CIO’s en leiders in digitale technologie in België. Elke twee jaar brengen ze, in samenwerking met Orange Belgium, een gedetailleerde studie uit over de manier waarop het IT-gebruik bij Belgische bedrijven evolueert. Ook dit jaar brengen ze een overzicht van de hot topics van het moment. Het verbaast niet dat cybersecurity daarbij één van de belangrijkste aandachtspunten vormt. Wij spotten vijf opmerkelijke resultaten.

 

1. Bedrijven transformeren om veiliger en efficiënter te werken

Ondernemingen maken werk van digitale transformatie om de efficiëntie van hun werking te vergroten (81%) en hun cyberveiligheid te verbeteren (71%). Daarbij vervangen ze oude IT-systemen die meer gevoelig zijn voor cyberdreigingen door nieuwe, veiligere en betrouwbaardere infrastructuur. Twee derde van de bevraagde bedrijven erkent dat een beperkt budget de grootste drempel vormt om verder te digitaliseren.

Hoewel de meeste respondenten vinden dat hybride werk bij hen vlot verloopt, blijft het nog steeds een uitdaging. Hybride werken zorgt bovendien voor een moeilijke spreidstand: werknemers willen thuis werken, maar missen hun collega’s. Een slimme ICT-oplossing die werknemers thuis en op kantoor met elkaar verbindt, kan dan het verschil maken.

 

2. Betrouwbare en veilige connectiviteit is essentieel

Een kleine meerderheid (56%) van de bedrijven verkiest één provider voor vaste en mobiele services. Ze rekenen daarbij op een betere prijs, eenvoudiger beheer (één aanspreekpunt), makkelijke integratie en snel schaalbare diensten. Voor de beveiliging van het netwerkverkeer werkt 41% van de bedrijven met SD-technologie. Een vijfde (22%) plant zo’n oplossing in de komende twee jaar.

 

3. De wetgever stelt meer eisen inzake cyberveiligheid

Bedrijven tillen hun cybersecurity naar een hoger niveau omdat de wetgevende instanties, waaronder Europa, almaar hogere eisen opleggen. Denk bijvoorbeeld aan richtlijnen als NIS2 en DORA. Alleen verandert de regelgeving zo snel dat het niet altijd eenvoudig is om bij te blijven. Bedrijven rekenen almaar vaker op de diensten van een externe specialist die hen helpt compliant te zijn en te blijven.

 

4. Bedrijven beveiligen meer zelf in de cloud

Wat opvalt in de studie van Beltug, is dat bedrijven ook meer en meer zelf hun werking in de cloud beveiligen. Liefst 80% rekent daarvoor niet zomaar op de leverancier van de clouddiensten. Dat cijfer ligt hoger dan verwacht.

 

5. Het niveau van de cyberbeveiliging neemt toe, maar er blijven uitdagingen

Dit is de grootste verandering ten opzichte van de vorige studie uit 2023. Bijna alle bedrijven met meer dan 200 medewerkers hebben intussen een plan voor het geval er zich een IT-beveiligingslek voordoet. Tegelijk blijft er werk aan de winkel. Elke onderneming staat nog voor uitdagingen. De grootste zorg van bedrijven is de bescherming van hun data (70,5%) en gevolgd door identiteit (62%).

Een groeiend aantal bedrijven is zich bewust van de almaar toenemende cyberdreiging en beschermt zichzelf met betere securityoplossingen. Hoort uw bedrijf bij die groep?

 

 

Wilt u hier werk van maken, met een ICT-partner die samen met u nadenkt? Duik nu in ons aanbod voor cybersecurity, connectiviteit en IT.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht