"Dankzij 5G kunnen we bedrijven echt vooruithelpen"

08.11.2022

Nieuwe technologieën zoals virtual en augmented reality zijn aan een opmars bezig in het bedrijfsleven. Jonge Belgische techbedrijven zoals Nirli en Iristick spelen daarop in met toepassingen voor de vastgoedsector en smartglasses. En dat is nog maar het begin. “Zodra 5G op grote schaal wordt uitgerold zal het een multiplicator worden van de digitale transformatie”, stelt Michaël Peeters van Orange Belgium.

Er gaat geen week voorbij of er worden nieuwe technologische toepassingen voor bedrijven gelanceerd. Maar in vele gevallen blijft het opzet beperkt tot pilootprojecten of applicaties op maat van één bedrijf of proces. “De komst van 5G zal tot een stroomversnelling leiden”, stelt Michaël Peeters, innovatiedirecteur van Orange: “Dit nieuwe mobiele netwerk zal een accelerator zijn voor heel wat andere emerging technologies: cloud en edge computing, geconnecteerde voertuigen, virtual en augmented reality of AI.” 

“Innoveren met 5G is mogelijk in alle sectoren.”

Michaël Peeters, innovatiedirecteur van Orange

5G is immers veel meer dan een update van het 4G mobiele netwerk. “Het heeft vele bijkomende kwaliteiten: een hogere bandbreedte, een grotere reactiviteit, veel lagere latency en de mogelijkheid om aan network slicing te gaan doen. Dit wil zeggen dat het mogelijk is om een deel van een publiek netwerk te gaan reserveren om zo een privaat netwerk te creëren voor bedrijfstoepassingen”, legt Michaël Peeters uit. “Die combinatie van kwaliteiten betekent dat online toepassingen sneller zullen zijn, van hogere kwaliteit en beter beveiligd.” 

Orange Belgium creëert een ecosysteem om die technologische innovatie te faciliteren. “Dankzij 5G worden we een nog bredere IT-dienstverlener, die oplossingen ontwikkelt waarmee bedrijven meerwaarde kunnen realiseren. We halen extra kennis aan boord door samen te werken met buitenlandse collega’s uit de Orange-groep en met lokale IT-partners. Op die manier vervullen we een pioniersrol.”

In de haven van Antwerpen werkt het bedrijf sinds 2019 aan de ontwikkeling van specifieke 5G-toepassingen. Michaël Peeters: “We werken daar in co-innovatieprojecten met ondernemingen actief in de chemie, de petrochemie en de logistiek. Zo bouwen we ervaring op. We hebben trouwens een 5G Lab waar we de mogelijkheden demonstreren en waar bedrijven zich kunnen laten inspireren.  Dat loont zeker de moeite voor wie interesse heeft in 5G en andere nieuwe technologieën, want het aantal potentiële use cases is echt onbeperkt en strekt zich uit over alle sectoren.” 

Ontdek aan de hand van onze zelftest of uw bedrijf helemaal klaar is voor de innovaties van morgen. 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht