De Samsung Galaxy S20 serie: duur, duurder. Best?

05.05.2020

Samsung eist opnieuw zijn plaats op aan de top en lanceert drie vlaggenschepen: de Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra. De ene al wat duurder dan de andere. Maar zijn ze hun geld waard? Het oordeel van Orange: ja, maar ...

Indien u ruim 700 euro te duur vindt voor een smartphone, en meer dan 1100 euro ronduit absurd, lees dan niet verder. U bent dan trouwens lang niet de enige. Volgens de tech watchers van Omdia zijn het niet de vlaggenschepen, maar wel de smartphones van 300 euro of minder die het meest over de toonbank gaan. De in 2019 bestverkochte Androidtelefoon was wereldwijd de Samsung Galaxy A10. En die was 85 % goedkoper dan de nieuwe S20 Ultra.
 

Nieuwe standaarden voor de Androidmarkt

Vlaggenschepen zijn dus niet de echte kaskrakers, maar ze zijn wel belangrijk in de concurrentiestrijd tussen de topproducenten. Apple, Samsung, Huawei enzovoort etaleren er hun technologisch kunnen mee. En bij de Samsung Galaxy S20-serie is dat zeker het geval: met hun camera's hijsen de nieuwe Samsung-toestellen zich op hetzelfde niveau als de P30 en P30 Pro van Huawei. Wat batterij, scherm en processorsnelheid betreft, zetten ze misschien zelfs nieuwe standaarden voor de Androidmarkt.

Dat de Zuid-Koreanen nu groots uitpakken - de Galaxy S20 Ultra is zelfs 5G - heeft zeker ook te maken met het feit dat de positie van hun grootste Androidconcurrent onzeker is. Huawei mag van de Amerikaanse overheid immers niet langer Google Services aanbieden, wat de kansen van hun toekomstige toestellen behoorlijk hypothekeert.
 

Schaduwzijde van de monsterpixels

Zoals gezegd haalt de S20-serie op het gebied van camera's nu hetzelfde niveau als de Huawei P30 en P30 Pro uit 2019. De S20 en S20+ brengen vooraan een 10 en achteraan een dubbele 12 megapixelcamera in stelling voor groothoek en ultrawide en een 64 megapixel-telefotolens met een 3x hybride optische zoomlens. De S20+ en S20 Ultra hebben zelfs een vierde lens, de ToF (Time of Flight-camera), die diepte en afstanden kan inschatten. Zo worden je foto's mooier dan ooit. Ronduit verbluffend zijn op het eerste gezicht de specificaties van de S20 Ultra: 40 megapixels vooraan en 108 en 48 megapixels achteraan. Dat geeft inderdaad foto's van topkwaliteit, zoals het betaamt voor een toestel van die (prijs)klasse. Tenminste ... zolang het dag is en de zon flink schijnt. En hier botst de overkill aan pixels op een fysische grens.

Om die 108 pixels in de sensor te krijgen, moest Samsung ze dicht op elkaar proppen. Gevolg: ze ontvangen minder licht, en dat zie je: schuilt de zon achter een wolk, dan gaat de kwaliteit van de foto's iets achteruit, en geven andere voorname smartphones dit 'megapixelmonster' het nakijken. Meer pixels geven dus niet noodzakelijk meer kwaliteit in foto's, maar wel grotere foto’s om in te zoomen. Hetzelfde geldt voor de ronduit astronomische zoomfunctie van de S20: 100 keer vergroting! Geweldig, zou u denken. Helaas betekent dat ook 100 keer minder scherp en 100 keer meer digitale vervuiling.
 

Beste scherm op een smartphone

Voor het scherm van de S20-toestellen zijn we minder streng. Dat is gewoon oogverblindend. Zowel de kleinere S20 (6.2"), de wat grotere S20+ (6.7") als de buitenmaatse S20 Ultra (6.9") bieden een AMOLED Quad HD+-display. Dit zijn volgens kenners ronduit de beste smartphoneschermen die momenteel verkrijgbaar zijn.

Meer nog: voor het eerst doorbreekt Samsung de grens van de 60 Hz-vernieuwingsfrequentie en verdubbelt het deze tot 120 Hz. Om de batterijen te sparen, staan ze standaard in 60 Hz-modus, maar het is qua gebruikservaring beslist de moeite waard om eens naar 120 te schakelen. Voeg bij dit alles ook snel ladende batterijen met lange levensduur (4000 mAh, 4500 mAh en 5000 mAh).
 

Ons oordeel

Voor wie zijn of haar gading zoekt in het topsegment, heeft Samsung met de drie S20-toestellen een evenwichtig aanbod. Tegen respectievelijk 743,76 en 826,40 euro (zonder btw) beschouwen wij de S20 en de S20+ als de betere keuze. Wie enkel genoegen neemt met het nec plus ultra, moet zeker voor de S20 Ultra gaan. Maar de richtprijs van 1.115,66 euro is dan ook wel 'ultra'. Tenzij u zich graag optimaal voorbereidt op de doorbraak van 5G natuurlijk!
 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht