Een blik achter de schermen van de IoT-afdeling van Orange

19.11.2015

“Al meer dan vijftien jaar Internet of Things een van de speerpunten van Orange. Liefst één op de vijf van onze simkaarten zit in machines. Daarmee bevinden wij ons in de Europse top drie”, vertelt Gert Pauwels, Sales en Marketing Manager M2M/IoT bij Orange.

 

Binnen Orange zijn er veertig specialisten in Internet of Things (IoT), goed voor driehonderd manjaren ervaring. “Onze mensen staan dag en nacht ter beschikking van onze klanten, van wie meer dan de helft zich trouwens buiten België bevindt”, stelt Gert Pauwels. “De service en expertise van ons team versterken de positie en reputatie van Orange in het IoT-domein”, benadrukt hij.

 

Toepassingen van Internet of Things

IoT bestrijkt verschillende domeinen, bevestigt Fabio Corna Pellegrini, Product & Operations Manager M2M/IoT (links op de foto). “Sommige toepassingen dragen bij aan de verkeersveiligheid. Andere zorgen voor mobiel betalen, monitoren de gezondheid van mensen of zorgen voor videobewakingsbeelden”, illustreert hij.

Klanten die bij Orange aankloppen voor IoT zijn dan ook divers: 60% is zakelijk van inslag, 30% residentieel en 10% komt uit de overheid. Het aanbod voor deze doelgroepen situeert zich op meerdere niveaus.

 

Hoe ziet het IoT-aanbod van Orange eruit?

Enerzijds is er de connectiviteit zelf. “Veel simkaarten zijn vandaag zodanig aangepast dat ze rechtstreeks in een machine worden ingebouwd”, vertelt Gert Pauwels.

Een ander luik is het aangepaste platform. “Dat geeft onze klanten de mogelijkheid om alles op te volgen en te beheren tot op het niveau van een individuele kaart of toestel”, vertelt Fabio Corna Pellegrini. “Het daarvoor voorziene portal ontwikkelden we in samenwerking met onze partner Ericsson. Het is een van de meest performante, toekomstgerichte en hoogst aangeschreven portals in de markt. Bovendien is het ook erg geschikt voor het behandelen van grote volumes van machines en simkaarten.”

Daarnaast is Orange erg sterk in het luik analytics en servicemanagement. “Daaronder valt de rapportering op maat, maar ook onze proactieve benadering. Als kaarten meer volume creëren dan normaal, kunnen wij dat bijvoorbeeld signaleren aan de klant”, vertelt Fabio Corna Pellegrini.

 

Bedrijven die groeiden dankzij IoT

Voor heel veel klanten is het IoT-aanbod en de bijbehorende ondersteuning een cruciaal element in hun eigen bedrijfsvoering. Gert Pauwels verwijst daarbij naar Transics dat zijn hele bedrijfsmodel wist aan te passen, en als bedrijf kon groeien, door IoT én de ondersteuning van Orange.

Een ander voorbeeld zijn de vele mobiele betaalterminals, cruciaal voor de bedrijfsvoering van handelaars. Gert Pauwels: “Al zitten de mogelijkheden overal. Denk maar aan de waterlopen die de Vlaamse overheid draadloos kan monitoren met behulp van onze technologie. Een belangrijke dienst voor de burger, al is het maar om mogelijk overstromingsgevaar te signaleren”, oppert Gert Pauwels.

“Ook rond Mons, culturele hoofdstad werkten wij samen met de plaatselijke overheid om het aantal toeschouwers te registreren”, vult hij aan. Of hoe IoT veel nieuwe diensten en mogelijkheden creëert.

 

Wil u ook slimmer werken met het Internet of Things? Orange is marktleider in de Machine-to-Machine-markt en biedt u samen met onze gespecialiseerde partners oplossingen op maat van uw bedrijf.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht