Orange zet IoT-schouders onder klimaatonderzoek

30.06.2021

Orange brengt data en het klimaat samen. Het telecombedrijf stelde zijn innovatieve netwerktools ter beschikking van Vlaamse scholen en wetenschappers om lokaal weersonderzoek naar een hoger niveau te tillen. Chris Dubois van Orange geeft tekst en uitleg.

Om steeds meer nauwkeurige weersvoorspellingen te kunnen maken, neemt het belang van lokale metingen toe. Zeventig weerstations capteren daarom de meteorologische omstandigheden in Vlaamse regio’s waarvan tot voor kort nog geen gegevens beschikbaar waren. Voor de automatische connectiviteit van de verschillende stations maken de onderzoekers gebruik van de Rapid Development Kit en het Orange-netwerk NB-IoT (Narrowband-Internet of Things).

 

Cloudplatform

“We stellen hardware, connectiviteit en een cloudomgeving ter beschikking”, zegt Chris Dubois, IoT-expert van Orange. “Met de Rapid Development Kit als kloppend hart van zo’n weerstation, kunnen we al in een halfuur een werkend prototype hebben dat metingen aankan. De weerstations meten temperatuur, relatieve vochtigheid, wind en neerslag. De Rapid Development Kit leest de data van de sensoren uit en stuurt ze vervolgens via het NB-IoT naar het cloudplatform. Van daaruit stromen de data snel en eenvoudig door naar andere IT-systemen. Voor de ontwikkeling van de Rapid Development Kit en de visualisatie van de data op onlinesoftware zijn we een partnership aangegaan met platformontwikkelaar AllThingsTalk.”

 

Bron van kennis

Het project vormt voor verschillende partijen een belangrijke bron van kennis. “In de eerste plaats voor de wetenschappers in dit onderzoek”, vertelt Chris Dubois. “Zij kunnen rekenen op heel precieze data van de interactie tussen wat er op het land en erboven gebeurt. Zo draagt het project bij tot een beter begrip van het stedelijke hitte-eilandeffect. Een fenomeen waarbij de temperatuur in stedelijke gebieden gemiddeld hoger ligt dan in omliggende landelijke gebieden. Die kennis is belangrijk, want hittestress leidt tot meer slachtoffers dan om het even welk ander meteorologisch fenomeen. Via het Internet of Things is het mogelijk om al die gegevens snel op een geautomatiseerde manier te meten en te verwerken.”

 

Maatschappelijk belang

“Uiteraard speelt ook het maatschappelijke belang een grote rol. Dankzij de eenvoud van onze hardware, connectiviteit en software is het makkelijk om het geheel te gebruiken in scholen. Het is tegelijk een manier om de interesse van de jeugd in techniek op te wekken. Voor Orange is het project bovendien belangrijk omdat we op deze manier duidelijk kunnen maken dat IoT algemeen toepasbaar is”, zegt Chris Dubois, die de toekomst tegemoet kijkt met tal van gelijkaardige projecten. 

“De prijs voor hardware blijft dalen en het aantal beschikbare rapid development tools zal in de cloud toenemen, net zoals de cloud storage. Ik denk dan ook dat we zulke projecten meer en meer zullen zien verschijnen. Zo zullen we onze impact op het klimaat nog beter begrijpen. En kunnen we die impact ombuigen naar een duurzame economie”, geeft hij mee.

 

Ontdek de mogelijkheden van de Rapid Development Kit

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht