Smart Parking: Orange Belgium en Arlon Innoveren

23.01.2024

Als het verkeer door data gestuurd wordt, plukt de hele stad daar de vruchten van. Dat blijkt uit de invoering van een slim parkeersysteem in Aarlen, waarbij de stad kon rekenen op de expertise van Orange. 

Wie Aarlen binnenrijdt, kan er niet naast kijken: vijf (binnenkort zes) digitale verkeersborden tonen waar er in de buurt nog een parkeerplaats vrij is. Door dit systeem, dat gebruik maakt van 4G-connectiviteit en IoT, wordt de efficiënte doorstroom van het verkeer geoptimaliseerd. Thibaut Vincent, mobilteitsadviseur van de stad Aarlen, en Benoît Muller, project manager Smart City van Idelux, stonden in voor de begeleiding van dit project, waarbij Orange Belgium de technische uitvoering voor zijn rekening nam. Zij nemen ons mee voor een kijkje achter de schermen van dit systeem vol technische bijzonderheden.

 

Antwoord op een groeiende behoefte

Het slimme parkeersysteem is natuurlijk in de eerste plaats ontworpen om de mobiliteit te verbeteren. "We willen bestuurders efficiënter door de stad leiden door parkeerproblemen te voorkomen en te vermijden dat auto's doelloos rondrijden”, licht Thibaut Vincent toe. "Op sommige parkings is nog veel plaats, omdat ze bijvoorbeeld niet bij het grote publiek gekend zijn. De nieuwe bewegwijzering wijst bestuurders op het bestaan van deze parkeerfaciliteiten en moedigt hen aan hun gewoonten aan te passen. Daarnaast willen we met dit systeem bestuurders naar nabijgelegen parkings leiden om zo het verkeer in de stad te verminderen." De borden brengen trouwens niet enkel parkeermogelijkheden in kaart, ook andere verkeersinformatie of nieuws over festiviteiten of culturele evenementen wordt hier vermeld. De inwoners, die vragende partij waren voor een smart parkingsysteem, zijn dan ook erg te spreken over het resultaat.

 

Technische uitdagingen

Op elke parkeergelegenheid worden de vrije plaatsen gemeten Die info wordt rechtstreeks gedeeld op de verkeersborden langs de invalswegen en op het informatiescherm aan de parking zelf. Ook in de mobiele app van de stad worden die data in realtime gedeeld, zodat gebruikers hun verplaatsingen optimaal kunnen plannen. Benoît Muller had de leiding over de technische kant van het project. Hij vertelt hierover: "Omdat elke parking anders is, waren we op zoek naar een oplossing die kon tegemoetkomen aan alle mogelijke configuraties. We schreven hiervoor een aanbesteding uit en dankzij een combinatie van verschillende technologieën kwam de oplossing van  Orange Belgium als winnaar uit de bus.”

Een extra uitdaging bij het project was dat de stad Aarlen ook graag gegevens over de luchtkwaliteit op de borden wou vermelden. Benoît Muller: "Dat was voor alle partijen een primeur. Orange Belgium ontwikkelde daarvoor een volledige nieuwe toepassing, die ze in de toekomst ook aan andere klanten zullen kunnen aanbieden.”

 

 

Respect voor privacy

Qua gegevensbeheer wil Aarlen met het smart parkingproject het goede voorbeeld geven. "Het Waalse Gewest heeft gevraagd om de parkeergegevens van onze stad beschikbaar te stellen als open data”, geeft Thibaut Vincent aan. "We garanderen de privacy van onze bestuurders doordat de sensoren geen kentekeninformatie opslaan en de camera's niet gebruikt worden voor continue videobewaking. De beelden worden niet voortdurend geregistreerd en alleen recente stilstaande beelden kunnen worden geraadpleegd.”

De anonieme statistieken over de bezettingsgraad kunnen door de beheerders geraadpleegd worden en zijn van onschatbare waarde voor gemeentebesturen. Hét bewijs dat data gebruikt kunnen worden om het algemeen belang te dienen!

 

Ook op zoek naar een vlotter parkeersysteem? Ontdek alles over IT-solutions voor Smart Parking.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht