Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons
Een standalone 5G-netwerk heeft de kracht en betrouwbaarheid van fiber, maar heeft geen kabels nodig.
Als bedrijf profiteert u, dankzij het standalone (SA) 5G-netwerk, van alle voordelen van de 5G-technologie, die innovatieve toepassingen in Industry 4.0 mogelijk maken. Zo’n netwerk hangt niet meer af van een bestaand 4G/LTE-netwerk. Dit is anders dan bij een non-standalone (NSA) 5G-netwerk, dat wel voortbouwt op de bestaande 4G/LTE-infrastructuur en daardoor vooral geschikt is voor consumenten en voor enkele specifieke industriële toepassingen, zoals VR (virtual reality).
In Industry 4.0 is een lage vertraging (latency) van signalen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een sensor die detecteert of een klep van een machine open of dicht is. Voor een betrouwbare werking van de machine moet de operator meteen zien of de klep open of dicht is, zonder enige merkbare vertraging. Standalone 5G zorgt dat de vertraging beperkt wordt tot slechts enkele milliseconden.
“Voor industriële bedrijven is de betrouwbaarheid net zo belangrijk als de vertraging. De gebruiker, bijvoorbeeld een bedrijf in de chemiesector, moet erop kunnen vertrouwen dat het 5G-netwerk op elk moment de lage latency en de hoge bandbreedte geeft die hij nodig heeft”, zegt Jeroen Machielsen, Value Proposition Manager B2B bij Orange. “Uw bedrijfskritische toepassingen mogen niet in gevaar komen als er bijvoorbeeld een festival in de buurt plaatsvindt en de toenemende communicatie het netwerk overbelast. Standalone 5G-infrastructuur zorgt voor een netwerk dat voorbehouden is voor uw eigen toepassingen.”
Bij een standalone 5G-netwerk kan u zelfs heel precies per toepassing een network slice toewijzen. Zo creëert u een virtueel netwerk met gegarandeerde eigenschappen voor die toepassing. VR-brillen kent u dan toe aan een slice met hoge bandbreedte, terwijl bedrijfskritische sensoren een slice met lage latency nodig hebben. Op die manier bereikt u met 5G dezelfde kwaliteit als met een fibernetwerk.
Eind 2019 rolde Orange in de Antwerpse haven het eerste standalone 5G-netwerk in België uit. In dit testnetwerk hebben verschillende industriële partners geëvalueerd hoe 5G in specifieke omstandigheden presteert in vergelijking met fiber.
“Een voordeel van 5G op grote industriële terreinen zoals de Antwerpse haven, is dat het de kwaliteit van een fiberverbinding heeft zonder dat er kabels moeten gelegd worden. Bedrijven besparen zo kosten en kunnen flexibeler schuiven met installaties op hun terrein. Industriële toepassingen worden dankzij 5G mobiel”, stelt Jeroen Machielsen.
Om het volle potentieel van de 5G-technologie te ontdekken, is cocreatie belangrijk. Orange heeft de netwerkexpertise, terwijl industriële bedrijven de specifieke domeinkennis over hun bedrijfstoepassingen bezitten. “Als we de handen in elkaar slaan, kunnen we samen 5G implementeren en zo innovatieve toepassingen mogelijk maken”, is Jeroen Machielsen overtuigd.
Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons