AI, IoT en 5G: een gouden combinatie

16.11.2023

Van industriële drone-inspecties tot autonome voertuigen, de combinatie van AI, IoT en 5G heeft talloze innovatieve toepassingen. Stefaan Van Aken, 5G-expert bij Orange, vertelt ons meer over deze gouden combinatie.

Het Internet of Things (IoT) bestaat uit slimme objecten voorzien van sensoren die gegevens verzamelen en via een netwerk delen. Tegen 2025 zullen er wereldwijd naar schatting maar liefst 22 miljard IoT-apparaten met internet verbonden zijn. De laatste jaren heeft ook Artificial Intelligence (AI) een snelle opmars gemaakt met toepassingen in tal van sectoren. Ook met de komst van 5G betreden we een nieuw tijdperk waarin we sneller, slimmer en efficiënter verbonden zijn. Wat als we deze drie revolutionaire technologieën combineren? Samen met Stefaan Van Aken, 5G Consumer Solution Architect bij Orange, bespreken we het potentieel.

 

AI, IoT en 5G zijn drie opkomende technologieën. Wat maakt hun samenspel zo belangrijk?

"Het zijn drie technologieën die niet alleen gebruikmaken van elkaar, maar elkaar ook versterken. De synergie tussen AI, IoT en 5G leidt tot intelligente connectiviteit. Dat is geen vage toekomstdroom: we passen deze combinatie nu al in de praktijk toe."

 

Welke toepassingen halen de grootste voordelen uit de bundeling van deze drie technologieën?

"De inspectie ven industriële gebouwen is een belangrijk gebied waar de combinatie van deze technologieën uitstekende diensten bewijst. Momenteel gebeurt die controle vaak nog manueel. Het is een tijdrovend proces. Een drone met een camera legt beelden vast. Nadien haalt een inspecteur de SD-kaart eruit en analyseert de opgeslagen beelden op een computer. En als er iets onduidelijk is, moet de drone opnieuw ingezet worden en moet alles worden herhaald."

"Samen met een van onze klanten vonden we hier een oplossing op. We zorgden ervoor dat de drone kan connecteren met ons 5G-netwerk. Dat netwerk heeft voldoende bandbreedte in de uploadrichting om live camerabeelden naar de cloud te sturen. Onze klant heeft daar een AI-model draaien dat de binnenkomende beelden in realtime analyseert. Een goed getraind AI-systeem kan schade niet alleen sneller maar ook nauwkeuriger opsporen dan het menselijk oog. Een belangrijk voordeel van 5G ten opzichte van 4G is dat we met 5G bandbreedte kunnen reserveren voor de toepassing. Zo blijft de inspectie ook nog functioneren op het moment dat er bijvoorbeeld een groot evenement in de buurt plaatsvindt."

 

En welke toepassingen profiteren op lange termijn van AI, IoT en 5G?

"Autonome voertuigen, zonder twijfel. Die zijn immers uitgerust met vele sensoren, camera's, en lidars (LIght Detection And Ranging) om voorwerpen rond het voertuig te detecteren. Momenteel verwerkt het voertuig zelf al die sensordata, zodat het onmiddellijk kan bijsturen. Maar voor nog betere prestaties hebben we, net zoals bij het voorbeeld van de drones, AI-modellen in de cloud nodig, waar meer rekenkracht beschikbaar is. Het voertuig moet dan al die sensordata en camerabeelden naar de cloud sturen voor analyse."

"Autonome voertuigen kunnen niet zonder 5G, om verschillende redenen. Enerzijds is de benodigde bandbreedte hoog door al die camerabeelden. Anderzijds is een lage latency zeer belangrijk voor de veiligheid: het voertuig moet onmiddellijk kunnen bijsturen wanneer het een voorwerp detecteert. De beslissing door het AI-model in de cloud moet dus snel genoeg het voertuig bereiken. We werken momenteel aan een proefproject met een klant in de Antwerpse haven, waar zelfrijdende vrachtwagens containers van de ene naar de andere terminal vervoeren. Die toepassing is op korte termijn al mogelijk, zij het onder gecontroleerde omstandigheden. In de toekomst zullen de meeste voertuigen in de openbare ruimte autonoom rijden, en dan hebben we 5G nodig om dat op een veilige en stabiele manier mogelijk te maken."

 

Wat kan Orange doen om bedrijven te ondersteunen die AI, IoT en 5G willen inzetten?

"Orange is door de Federale Overheidsdienst Economie geselecteerd om 11 innovatieve 5G-proefprojecten uit te voeren. We nemen de uitvoering hiervan heel serieus: we willen echt de vereisten begrijpen om zulke innovatieve toepassingen succesvol uit te werken. We zijn uiteraard het aanspreekpunt voor connectiviteit, maar we zijn ook betrokken bij het hele proces, van ontwerp tot uitvoering. Orange ziet zichzelf als integrator, waarbij we samenwerken met een heel ecosysteem van partners, bijvoorbeeld op het gebied van AI. Terwijl we vroeger voornamelijk netwerkverbindingen legden, zijn we de laatste jaren geëvolueerd naar een end-to-end partner die hecht samenwerkt met diverse partners."

 

 

 

Wil u meer weten over hoe AI, IoT en 5G elkaar versterken? Neem contact op met uw accountmanager of laat uw gegevens achter en één van onze experten belt u op.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht