Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons
Een jaar geleden was 5G in België nog grotendeels theorie. Intussen liggen de kaarten anders. Toepassingen waarbij 5G deels de oplossing vormt, maken in de markt het verschil. Daardoor spelen we bij Orange Belgium steeds vaker de rol van integrator.
“Er was vorig jaar 38% meer dataverkeer”, zegt Michaël Peeters, Director Innovation & Business Development bij Orange Belgium. “Op termijn kan 4G die groei niet meer aan, ook al omdat er miljoenen slimme energiemeters op het netwerk komen en straks ook de straatverlichting, zelfrijdende voertuigen, en zo meer.” Bij Orange Belgium zijn we dan ook volop bezig met de verdere uitrol van ons 5G-netwerk.
Nu iedereen vaker actief is op mobiel, is 5G onontbeerlijk geworden. De technologie zorgt daarbij in de eerste plaats voor meer capaciteit en een hogere snelheid. Voor de consument schuilt daarin niet meteen de grote innovatie. “De combinatie van 4G en mobiele data voor de smartphone was voor de consument de grote verandering”, zegt Michaël Peeters. 5G maakt dat nu veel sneller, maar doet voor de consument ook niet veel meer dan dat.
Wat het echte verschil maakt, is slicing. De technologie laat toe een deel van de beschikbare bandbreedte exclusief toe te kennen aan een specifieke applicatie. “De innovatie die 5G mogelijk maakt – onder meer dankzij slicing – bevindt zich in de professionele markt. 5G laat toe de digitalisering naar een hoger niveau te brengen.”
Dat 5G nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt, betekent trouwens niet dat alle andere vormen van connectiviteit daarmee plots geen waarde meer hebben. “Veel bedrijven hebben intussen ervaring met onder meer wifi”, zegt Michaël Peeters. “Die investering gaan ze nu niet zomaar weggooien. Het gaat erom dat 5G features aanbiedt die tot nu toe via andere vormen van connectiviteit niet mogelijk waren.”
Daarin schuilen voor bedrijven dan ook de concrete voordelen, onder meer in de mediasector. Zo voerde broadcastingbedrijf EVS met Orange Belgium een pilootproject uit bij de captatie van een evenement. Camera’s stuurden de beelden via 5G rechtstreeks door naar EVS. Dat zorgde voor veel meer flexibiliteit op de eventlocatie, omdat er ter plaatse geen nood meer was aan een mobiele regiewagen. Dankzij de streaming konden tienduizend studenten vanop afstand live van dezelfde voorstelling genieten. “Dat was het voorbije jaar één van de voorbeelden die mooi aantoonden dat het concept van slicing stilaan ingeburgerd raakt.”
“Belangrijk is echter om te begrijpen het nooit alleen maar een IT-verhaal is”, zegt Michaël Peeters. “Uiteindelijk is 5G ook een businessverhaal.” Een echt sterke case krijg je dan wanneer de connectiviteit via 5G mee een deel van de oplossing vormt. “Vroeger moest je bij een inspectie met drones de beelden opnemen op een geheugenkaartje. De drone moest naar zijn basis terugkeren om het kaartje in te leveren. Daarna pas kon je de beelden bekijken. Als je tijdens een inspectie via 5G live beelden kunt streamen, dan maakt dat natuurlijk een wereld van verschil.”
Wanneer connectiviteit deel uitmaakt van de oplossing, verandert dat ook de rol van Orange Belgium als operator. Bij alle andere vormen van connectiviteit bleef die rol vaak tot dat aspect beperkt: het leveren van de connectiviteit. Bij 5G is dat anders. “We treden nu op als een integrator van businessoplossingen”, zegt Michaël Peeters. “Dat is een groot verschil met vroeger.” De meest gangbare 5G-toepassingen steunen vandaag op bandbreedte, maar de verwachting is dat er meer cases aankomen die uitgaan van de ultra-low latency die 5G biedt. “Daardoor zullen we als operator nog meer richting integrator opschuiven.”
In deze video hoort u Michaël Peeters bevlogen vertellen over de laatste 5G-updates.
© DataNews
Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?
Contacteer ons