Orange Belgium en EVS zenden een theaterstuk uit via 5G

14.11.2023

Op 5 oktober volgden 10.000 Brusselse en Waalse leerlingen de opvoering van ‘Andromaque’ van Racine in het Théâtre de Liège. Het stuk werd live uitgezonden via het 5G-netwerk van Orange Belgium, een première in België.

Met de steun van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

Na maandenlange voorbereidingen vond op 5 oktober 2023 een grootse première plaats. Terwijl enkele klassen van Luikse scholen ‘Andromaque’ van Racine bijwoonden in het Théâtre de Liège, werd het stuk ook live uitgezonden in meer dan 100 scholen van de Franse Gemeenschap. Meer dan 10.000 leerlingen, wat overeenkomt met 500 klassen en 20 gevulde theaterzalen, volgden deze uitzending live in hun eigen klaslokaal. Voor dit huzarenstukje sloegen Orange Belgium en broadcastingbedrijf EVS de handen in elkaar.

Vanuit de theaterzaal stuurden 6 Ultra HD-camera’s hun videostreams via 5G naar een productieteam op afstand in een controlekamer in het gebouw La Grand Poste in Luik. “Zonder Orange en EVS was dit nooit gelukt”, zegt Serge Rangoni, algemeen en artistiek directeur van het Théâtre de Liège. "Ze hebben buitengewoon werk geleverd.” Omdat de internetverbinding van sommige scholen niet sterk genoeg was om een kwalitatieve uitzending te garanderen, heeft Orange hen bovendien mobiele routers aangeboden zodat ze toch konden deelnemen.

 

Technische uitdagingen

Om via 5G te kunnen uitzenden vanuit het Théâtre de Liège, moest Orange Belgium een 5G privé-antenne in het theater plaatsen. “Omdat een deel van het gebouw geklasseerd is, hebben we hiervoor toestemming moeten vragen aan de Stad Luik”, legt Serge Rangoni uit.

Op de dag zelf stonden de teams van Orange Belgium en EVS in voor de minutieuze opvolging van de uitzending. “Er was eenvoudigweg geen ruimte voor fouten. We hebben vooraf talloze tests uitgevoerd om alle mogelijke problemen te vermijden op de dag van de voorstelling”, verduidelijkt Renault Falise, 5G & IoT Strategic Manager bij Orange Belgium. “Alles is goed verlopen. De streaming via 5G was stabiel tijdens de hele voorstelling. We hebben 5G Stand Alone (5G SA) van Orange Belgium gebruikt. Aangezien de 5G-antenne in het Théâtre de Liège privé was, waren we zeker van de nodige bandbreedte en een lage latentie.”

De samenwerking tussen het Théâtre de Liège, Orange Belgium en EVS hield nog een andere uitdaging in: elkaars beperkingen en doelstellingen begrijpen. “Na enkele verkennende gesprekken zijn we daar wonderwel in geslaagd”, bevestigt Serge Rangoni. “We hebben alle obstakels overwonnen en een waardevolle en bevredigende samenwerking opgezet tussen drie werelden die elkaar amper kenden.”

 

        

 

Cultuur toegankelijk maken

Hoewel het businessmodel voor uitzendingen in de culturele sector nog verdere verfijning verdient, overweegt Serge Rangoni toch al een permanente installatie in het Théâtre de Liège. "Daarmee kunnen we een publiek bereiken dat te ver woont om naar een evenement te komen. Veel scholen zouden nooit naar ‘Andromaque’ zijn gekomen in Luik, ook al stond het op het lesprogramma. Een 5G-uitzending maakt cultuur toegankelijker. Bovendien is het een vorm van moderniteit waar jongeren niet ongevoelig voor zijn.”

In de toekomst hoopt de directeur ook andere doelgroepen te bereiken, zoals bewoners van rusthuizen of ziekenhuispatiënten. Bovenal wil hij erop toezien dat het theater niet verdwijnt. “Uitzendingen via 5G hebben een toekomst in de kunstsector. Het kan zelfs leiden tot nieuwe productievormen, waarbij deze uitzendingen een kunstuiting op zich worden.”

 

Potentieel in vele sectoren

Andere actoren uit de cultuur- en sportsector hebben na de uitzending van ‘Andromaque’ al hun interesse laten blijken. Werken met een productieteam op afstand verhoogt de duurzaamheid. Naast kunst en media is dit type uitzending ook interessant voor andere soorten bedrijven, met name voor de organisatie van conferenties of grote hybride of internationale bijeenkomsten.

Flex Production was het eerste 5G-project dat werd uitgevoerd in samenwerking met Orange Belgium in het kader van een projectoproep van de federale overheid. Wordt ongetwijfeld vervolgd …

 

 

 

Benieuwd naar het potentieel van 5G voor uw bedrijf? Contacteer onze experts!

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht