Deze vier tips maken uw netwerk betrouwbaar

25.11.2016

De norm voor een netwerk, of dat nu een intern bedrijfsnetwerk of een netwerk aangeboden door de telecomoperator, ligt hoger dan ooit. “We hebben de verwachtingen de laatste jaren gevoelig zien toenemen”, beaamt Lieven Vaes, Products & Services Marketing Manager bij Orange Belgium. “Ons aanbod speelt hierop in.”

“Vandaag aanvaarden bedrijven wat hun netwerk betreft eigenlijk geen zogenaamde downtime meer”, stelt Lieven Vaes. Dat bedrijven steeds meer toepassingen over het netwerk laten lopen, heeft hiermee te maken. Hoe betrouwbaar een netwerk is, hangt af van een aantal elementen of aandachtspunten. Hier enkele belangrijke:

1. Kies voor bewezen netwerktechnologieën

Bij de uitbouw van uw netwerk is het cruciaal om te kiezen voor netwerktechnologieën en algemeen ondersteunde standaarden die hun nut en degelijkheid reeds hebben bewezen.

Zo kiest u bij een telecomoperator best voor zogenaamde multicasting protocols. MPLS, wat staat voor Multi-Protocol Label Switching, laat bijvoorbeeld zogenaamde quality of service-categorieën toe, waardoor u elke toepassing de juiste prioriteit kan toekennen. Zo lopen essentiële toepassingen minimale vertraging op en dus geen of kwaliteitsverlies.

Een andere vereiste hierbij is de integratie van private en publieke netwerken. Bij veel bedrijven is de IT- infrastructuur namelijk verdeeld over een privénetwerk (het LAN) en het publieke netwerk, onder meer door het gebruik van clouddiensten. De uitdaging is om beide netwerken optimaal te verbinden. Een oplossing hiervoor ligt onder meer in een IP VPN-gateway, die externe bedrijfstoepassingen verbindt met de IP VPN van een bedrijf.

2. Goed netwerkdesign (en ingebouwde security)

Naast de keuze voor de juiste technologieën, is ook het ontwerp of design van het netwerk erg van tel. “Omdat de aard van trafiek verandert, is het nodig om de netwerken qua design opnieuw te bekijken. Je zal je dataverkeer steeds moeten analyseren”, weet Ettienne Reinecke, Chief Technology Officer bij dienstverlener Dimension Data.

Bij een goed netwerkdesign hoort ook een beveiliging, ingebouwd op het netwerk zelf. “Je moet dit end-to-end bekijken. Beveiliging is niet iets wat je nadien toevoegt”, aldus Ettienne Reinecke van Dimension Data.

3. Voorzie voldoende capaciteit

Een betrouwbaar netwerk is ook een kwestie van het voorzien van voldoende capaciteit. “Als mensen realtime beginnen samen te werken, heeft dat onvermijdelijk impact op je netwerk”, oppert Ettienne Reinecke. “Bedrijven moeten gewoon meer bandbreedte voorzien. Hun telecompartners moeten hiervoor zorgen.”

Deze capaciteit komt onder de vorm van diverse toegangsmogelijkheden zoals VDSL, Ethernet of glasvezel. Maar ook het mobiele netwerk speelt hier een belangrijke rol. Bijvoorbeeld via een 4G back-up-dienst kan u zich van deze capaciteit verzekerd zien. Aan u de keuze om al deze technologieën te combineren.

4. Kies de juiste partners

Netwerktechnologie is een expertise waarvoor u dus beter een beroep doet op externe specialisten, die de nodige adelbrieven kunnen voorleggen. Belangrijk blijft dat u als klant volledige controle hebt over uw netwerk- en telefonieprojecten: u kiest zelf welke bouwstenen u nodig hebt, en met wie u daarvoor in zee gaat.

U verbindt uw lot dus beter niet aan één partij. Het is in dit opzicht dat wij opteren voor een zogenaamd open-ecosysteem. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om met specialisten samen te werken: ten eerste op het gebied van netwerkexpertise, maar ook met specialisten in verwante domeinen zoals security, storage en disaster recovery.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht