5G als accelerator voor nieuwe technologieën

16.02.2023

Virtual en augmented reality zijn aan een opmars bezig in het bedrijfsleven. Dit is slechts het begin, zegt Michaël Peeters van Orange Belgium: “Zodra 5G op grote schaal wordt uitgerold, zal de digitale transformatie exponentieel versnellen.”

Ons land is een echte voorloper op het gebied van technologische innovatie. Regelmatig worden nieuwe technologische toepassingen voor bedrijven gelanceerd. Toch staan we nog maar aan het prille begin. Michaël Peeters, Director Innovation and Business Development bij Orange, verwacht binnenkort een aanzienlijke stroomversnelling, met 5G als motor.

 

5G als accelerator

“Zodra 5G op grote schaal wordt uitgerold, zal de digitale transformatie exponentieel versnellen”, bevestigt Michaël Peeters. “Dankzij dit nieuwe mobiele netwerk zullen bedrijven kunnen werken met een hogere bandbreedte, een hogere reactiviteit en een veel lagere latency. 5G wordt daardoor ongetwijfeld een accelerator voor heel wat andere emerging technologies, zoals cloud en edge computing, geconnecteerde voertuigen, virtual reality en augmented reality of AI.”

 

Een beperking als efficiënte maatstaf

Een van de Belgische bedrijven die al volop aan de slag gegaan zijn met deze opkomende technologieën, is Nirli - een acroniem voor ‘Never Imagine to Restrict or Limit Innovations’. Dat Naamse bedrijf ontwikkelt innoverende 3D- en virtual reality-toepassingen die leren op de werkplek ondersteunen en vereenvoudigen. “Mijn rechterarm is al sinds mijn achttiende verlamd door een auto-ongeluk”, vertelt CEO Jean-Marc Duyckaerts. “Als rechtshandige heb ik mezelf toen moeten aanleren om alledaagse zaken zoals je veters knopen enkel met mijn linkerhand uit te voeren.” Die beperking gebruikt de bedrijfsleider nu als maatstaf. “Onze toepassingen moeten zo eenvoudig zijn dat ik ze met één hand kan gebruiken.” Nirli ontwikkelt hiervoor virtuele werelden en augmented reality. “Die toepassingen stellen ons in staat dingen te testen die we in werkelijkheid nog niet mogelijk zijn. Chirurgen kunnen bijvoorbeeld in een virtuele wereld nieuwe technieken uitproberen vooraleer ze die toepassen op patiënten.”

 

 

Een ecosysteem voor technologische innovatie

Als partner van bedrijven zoals Nirli wil Orange Belgium technologische innovaties faciliteren. “Dankzij 5G worden we een nog bredere IT-dienstverlener. We ontwikkelen oplossingen waarmee bedrijven concrete meerwaarde kunnen realiseren”, stelt Michaël Peeters. “Bovendien halen we extra kennis aan boord door samen te werken met buitenlandse collega’s uit de Orange-groep en met lokale IT-partners. Op die manier vervullen we een pioniersrol.”

Die kennis wil Orange Belgium met iedereen delen, zeker ook met bedrijven in traditionelere sectoren. “Innoveren met 5G is mogelijk in alle sectoren, ook de meer klassieke”, geeft Michaël Peeters aan. “We hebben daarom een 5G Lab geopend. In dit lab demonstreren we de verschillende mogelijkheden en helpen we zo bedrijven inspiratie op te doen. Dat loont zeker de moeite voor wie interesse heeft in 5G en andere nieuwe technologieën, want het aantal potentiële use cases is echt onbeperkt en strekt zich uit over alle sectoren.”

 

Benieuwd hoe 5G en digitale innovaties uw bedrijf kunnen laten groeien? Doe de test en ontdek het in onze vision paper.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht