5G maakt livestreaming van evenementen duurzamer

27.06.2023

EVS test samen met Orange Belgium hoe 5G kan gebruikt worden om evenementen te livestreamen met productieteams op afstand. Dat verlaagt niet alleen de CO2-uitstoot, maar geeft ook kleinere producties de kans om uitgezonden te worden.

Met de steun van de FOD Economie, Kmo, Middenstand en Energie.

 

Naam
EVS

Sector
Mediauitzendingen

Hoe wordt 5G gebruikt?
Livestreamen van evenementen met productieteam op afstand.

Troeven van 5G

  • Bandbreedte
  • Lage latency

 

Om een evenement, zoals een optreden of sportwedstrijd, live uit te zenden, moet doorgaans een volledig team met apparatuur voor audiovisuele productie ter plaatse zijn. Het Belgische bedrijf EVS, met hoofdkwartier in Luik, is gespecialiseerd in het ondersteunen van dergelijke producties. Onder hun klanten rekenen ze de grootste internationale tv-zenders.


Alternatief voor glasvezel

"Tijdens de coronapandemie stapten veel omroepen over op glasvezel," zegt Nicolas Bourdon, Chief Marketing Officer bij EVS. "Evenementen werden dan via glasvezel gestreamd naar een productieteam, dat niet meer op locatie aanwezig hoefde te zijn." Maar glasvezel is prijzig. EVS vond daarom een alternatief met 5G: "De hoge bandbreedte en lage vertraging zijn essentieel voor liveproducties. Als we niet livestreamen, biedt 4G voldoende bandbreedte. Maar bij liveproducties hebben onze klanten de lage vertraging van 5G nodig om verschillende videofeeds te kunnen aansturen, en die draadloos te produceren en uit te zenden."

Toen Orange zijn tweede Belgische 5G Lab opende in de innovatiehub La Grand Poste in Luik, besprak de telecomoperator met EVS hoe 5G kan ingezet worden om evenementen te streamen naar een productieteam op afstand. "Orange begreep onmiddellijk dat 5G voor ons een gamechanger was," zegt Nicolas Bourdon. Beide bedrijven sloegen de handen in elkaar en dienden samen een subsidieaanvraag in bij de federale overheid.

 

Gegarandeerde bandbreedte en vertraging

Dat project, Flex Production, werd eerder dit jaar goedgekeurd en is ondertussen van start gegaan. Het doel is onderzoeken hoe 5G-infrastructuur kan bijdragen aan het livestreamen van evenementen. Het project loopt in samenwerking met het Théâtre de Liège, waar Ultra HD-camera's videostreams via 5G naar een controlekamer in La Grand Poste sturen. Het productieteam verwerkt daar de beelden, monteert het programma en zendt het live uit voor bijna 10.000 studenten in Wallonië en Brussel.

Orange zet hierbij network slicing in om de vereiste bandbreedte en vertraging te kunnen garanderen. Dat vertelt Renaud Falise, 5G & IoT Strategic Manager bij Orange: "Het Théâtre de Liège bevindt zich in het stadscentrum. Dankzij network slicing wordt het streamen van de beelden nooit verstoord, ongeacht de drukte op het netwerk als er in de buurt nog andere evenementen aan de gang zijn."

 

Dankzij 5G hoeven we geen heel productieteam meer naar een evenement te sturen.

Nicolas Bourdon
Chief Marketing Officer bij EVS

Duurzamere livestreaming

De coronapandemie heeft de stap naar 5G voor live-videoproducties versneld, maar vooral ESG (Environment, Social & Governance) was de grote motivatie. "Dankzij 5G hoeven we geen heel productieteam meer naar een evenement te sturen. Dat bespaart reiskosten en vermindert de CO2-uitstoot," legt Nicolas Bourdon uit.

Livestreamen via 5G in combinatie met een productieteam op afstand biedt nog een ander voordeel. Omdat het eenvoudiger en goedkoper is om de infrastructuur uit te rollen (er hoeven geen vrachtwagens met apparatuur meer aan te rijden), is livestreaming nu voor meer evenementen mogelijk. "Waar livestreaming vroeger alleen voor heel grote producties haalbaar was omwille van de prijs, kunnen we dat nu ook voor kleinere evenementen doen," zegt Nicolas Bourdon. "Die toegankelijkheid stelt de Belgische audiovisuele sector in staat om meer lokale evenementen uit te zenden, zoals kleinere theaterproducties of regionale voetbalcompetities."

 

Eenvoudig op te schalen naar meerdere locaties

EVS is momenteel de controlekamer voor de producties aan het afwerken en plant deze zomer te kunnen starten met de tests. Het bedrijf ziet geen grote technische obstakels. "Het voornaamste struikelblok tot nu toe zien we in change management," legt Nicolas Bourdon uit: "De productieteams zijn gewoon om op de locatie van het evenement te werken. Het is voor velen nog wennen om nu op afstand de productie te doen." In oktober gaat het project live. Op termijn wil EVS het concept ook op andere locaties toepassen en met meer onderwijsinstellingen samenwerken. "De oplossing is ook eenvoudig op te schalen naar bijvoorbeeld muziekfestivals," voegt Renaud Falise nog toe.

 

Plant u ook een project met 5G en hebt u een testomgeving nodig? Of wil u met onze experts bekijken wat de waarde van 5G voor uw bedrijf kan zijn? Neem contact met ons op.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht