5G Lab in Luik toont innovatieve toepassingen

Augmentedrealitybril
23.11.2022

Orange zet de deuren open van zijn tweede permanente 5G Lab in België. In het iconische La Grand Poste in Luik ontdekken bedrijven de mogelijkheden van 5G. Met de hulp van experts kunnen ze nieuwe toepassingen ontwikkelen en testen.

Eind 2021 opende Orange zijn eerste permanente 5G Lab in België in de business- en innovatiehub The Beacon in Antwerpen. Het werd een plaats die technologiebedrijven en onderzoekers samenbrengt om te werken aan slimme oplossingen rond de nieuwe mobiele technologie.

Onlangs werd dit initiatief uitgebreid met een tweede 5G Lab in het iconische La Grand Poste in Luik, een hub van creatieve en innoverende bedrijven. Bedrijven die nieuwe gebruikstoepassingen voor 5G willen ontwikkelen, kunnen er de technologie testen met verschillende soorten gecertificeerde 5G-apparaten. Bovendien kunnen ze rekenen op ondersteuning door experts van Orange.

Tijdens de officiële opening van het 5G Lab in Luik demonstreerden Orange en zijn partners hoe 5G de activiteiten van klanten efficiënter, veiliger en duurzamer maakt.

Digital twin

Een van de voorgestelde projecten is een digital twin (digitale tweeling): een 3D-voorstelling van een robot die in de farma-industrie reageerbuizen manipuleert. De operator monitort de activiteiten van de robot via de digitale tweeling, die exact visualiseert wat de robot aan het doen is.

Wanneer de robot tegen een fout aanloopt, zet de operator een headset voor augmented reality op. Die toont de data van de sensoren van de robot in realtime en laat zo zien wat er fout loopt. De operator kan via de digitale tweeling ook simulaties van activiteiten uitvoeren voor ze in het echt toe te passen. Zo hoeft de operator de werkruimte niet te betreden en blijft de werkruimte steriel.

5G standalone is voor deze toepassing belangrijk omdat augmented reality hoge datavolumes genereert. Ook de lage vertraging tussen de sensoren en de visualisatie is belangrijk voor een levensechte ervaring van de digitale tweeling. Tot slot maken de robot en zijn digitale tweeling gebruik van een gereserveerde slice van het 5G-netwerk, zodat er een gegarandeerde beschikbaarheid is.

Lab event Luik Robot arm sfeerbeeld.png    

Handenvrij laden en lossen

Een ander project speelt zich af in de luchtvaart, met name bij het laden en lossen van luchtvracht. Het papierwerk van vrachtafhandelaars wordt vervangen door een handenvrij proces dankzij een slimme bril. De vrachtafhandelaar plaatst het juiste pallet op de juiste dolly en associeert ze met elkaar door ze te scannen met de slimme bril.

De vrachtafhandelaar plaatst het juiste pallet op de juiste dolly en associeert ze met elkaar door ze te scannen met de slimme bril. Bij onregelmatigheden wordt een videogesprek met de backoffice opgezet. Een operator kan meekijken met de bril om instructies te geven. Voor de videogesprekken zijn de hoge bandbreedte en lage vertraging van een 5G-standalonenetwerk cruciaal.

Lab event Luik Sfeerbeeld VR.jpg

Automatisch vliegtuigen parkeren

Het parkeren van vliegtuigen op een luchthaven is een hele uitdaging, onder andere door een gebrek aan arbeidskrachten. Ook slechte weersomstandigheden bemoeilijken het werk van de marshallers die met twee oranje bordjes of lichtgevende sticks vliegtuigen naar hun parkeerplek begeleiden. Het derde project installeerde op de luchthaven een 5G Radar met zonnepanelen en batterijen en voorzien van Edge Computing. Deze radar assisteert vliegtuigen autonoom bij het parkeren.

Het systeem maakt gebruik van een gereserveerde slice van het 5G-netwerk voor ultrabetrouwbare verbindingen met lage vertraging. De luchthaven kan nu de vliegtuigen nauwkeurig en snel parkeren, onafhankelijk van de weersomstandigheden. Bovendien heeft de luchthaven zo een hogere capaciteit en een realtime overzicht op de parkeerstatus van alle vliegtuigen.

pic 5G Radar_Beeld onder 3e case airplane.png

In het 5G Lab nodigen we bedrijven uit om nieuwe innovatieve use cases op 5G Stand Alone (5G SA) netwerktechnologie te ontdekken, te testen en te ontwikkelen. Ontdek de kracht van 5G standalone.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht