Eigenbrakel pakt parkeren slim aan

23.09.2021

Parkeren in de stad is vaak een echte uitdaging. Om het bestuurders gemakkelijker te maken, de lokale handel te stimuleren en het parkeerbeleid te vereenvoudigen, rolde Orange in Eigenbrakel een slimme parkeeroplossing uit.

Parkeerproblemen in de stad zijn vaak niet zozeer te wijten aan een gebrek aan beschikbare parkeerplaatsen, maar wel aan onvoldoende rotatie op afzonderlijke parkeerplekken. 

 

Impact van parkeerproblemen

Voor chauffeurs is het daardoor frustrerend, en op sommige momenten zelfs ronduit gevaarlijk, om in de stad een parkeerplaats te zoeken. Studies hebben aangetoond dat 30% van alle bestuurders die rondrijden in de stad, op zoek is naar een parkeerplaats en dat bestuurders in totaal meer dan 2 maanden van hun leven besteden aan het zoeken van een parkeerplek. Voor handelaars zorgen parkeerproblemen er dan weer voor dat ze klanten mislopen als die niet meteen een plaatsje vinden. Voor de stad of gemeente ten slotte leidt dat nodeloos rondrijden voor meer CO2-uitstoot en een slechtere luchtkwaliteit, om nog maar te zwijgen over de geluidsoverlast. 

 

Een slim platform

Om het parkeerprobleem aan te pakken besloot de gemeente Eigenbrakel om een slimme parkeeroplossing uit te rollen. "We willen de bestuurders in realtime op de hoogte brengen van de parkeermogelijkheden in de buurt van het centrum en zo onze lokale handel nieuw leven inblazen", vertelt Didier Panneels, Manager On Street van CityParking. City Parking is een dochteronderneming van Q-Park die instaat voor het beheer van de parkeerplaatsen op de openbare weg. "De stad koos niet voor kostelijke sensoren in het wegdek, maar wel voor slimme camera's die de parkeerplaatsen opvolgen aan de hand van het technologische platform van CommuniThings, een partner van Orange."

 

Vrije plaatsen in beeld

Een NB-IoT-netwerk van Orange maakt het mogelijk om camera's te integreren in een platform dat de vrije parkeerplaatsen op een kaart weergeeft. Het platform zorgt ook voor het verzamelen, visualiseren en analyseren van de gegevens, en bevat ook een reportingfunctie voor de overheid. Via een app (beschikbaar voor Apple en Android) krijgen bestuurders in realtime een overzicht van de vrije parkeerplaatsen en de kortste weg ernaartoe.

De parkeerwachters werken dan weer met een applicatie die hen helpt de parkeerplaatsen te controleren. Camera’s controleren – met respect voor de privacyregels – het aankomstuur en waarschuwen de parkeerwachter als een auto langer dan toegelaten blijft staan. 

 

Het parkeerbeleid optimaliseren

Alles samen beheert het platform van CommuniThings 772 parkeerplaatsen. "Dit is de première voor België", benadrukt Didier Panneels, die er nog aan toevoegt dat de uitrol van het smart parking-systeem bijzonder snel gebeurde. Dat komt voornamelijk dankzij het feit dat het netwerk van Orange overal beschikbaar is en perfect werkt zodra de camera's zijn geplaatst. Bovendien is zo'n NB-IoT-netwerk bijzonder efficiënt voor de batterijen van de slimme camera's.

 

Meer weten over smart parking van Orange? Ontdek alles over deze oplossing op onze website of neem contact op met uw accountmanager.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht