5G: nieuwe technologie, een pak krachtiger

20.10.2020

5G maakt heel wat nieuwe toepassingen mogelijk. Welke technologie zit achter 5G en waar zit het grote verschil met het 4G-netwerk?

5 generaties mobiele telecommunicatie op een rij

5G: een pak krachtiger dan 4G

Verschil tussen 4G en 5G
 

5G is, net zoals 4G, radiotechnologie. Het grote verschil tussen beide is de hogere frequentie waarop 5G werkt. Dat verschil gaat veel verder dan een extra G. Terwijl 4G-antennes hun radiogolven in de hele buurt uitstralen, stuurt een 5G-antenne zijn data via gerichte stralen rechtstreeks naar het toestel van de gebruiker. Deze technische eigenschappen zorgen ervoor dat 5G op verschillende domeinen minstens 10 keer zo krachtig is als 4G.
 

10x sneller

Door de hogere frequentie kan het 5G-netwerk sneller data versturen. In de praktijk ligt de snelheid die u met 5G verkrijgt 10 tot 100 keer hoger dan met 4G. Met snelheden tot 20 Gbps staan niet alleen films, maar ook grote hoeveelheden bedrijfsgegevens zoals BIM- of GIS-data in een oogwenk op uw smartphone.
 

40x minder vertraging

Het 5G-netwerk heeft minder vertraging dan 4G. Vertraging (latency) is bijvoorbeeld de tijd die verstrijkt tussen het klikken op een video en het beginnen afspelen ervan. Een kortere latency is onder andere essentieel voor zelfrijdende auto’s, die zo snel mogelijk moeten kunnen reageren op informatie die via het netwerk binnenkomt. De vertraging bij 5G bedraagt 5 ms en is ongeveer 40 keer korter dan die van 4G.
 

10x hogere verbindingsdichtheid

Terwijl 4G maximaal 100.000 verbonden apparaten per vierkante kilometer ondersteunt, ligt de verbindingsdichtheid bij 5G meer dan 10 keer zo hoog. Op dezelfde oppervlakte kan een 5G-netwerk wel tot 1.000.000 apparaten bedienen. Dat maakt grote industriële IoT-toepassingen en uitgebreide sensornetwerken mogelijk.
 

10x energie-efficiënter

Per doorgestuurde byte data verbruikt 5G 10 keer minder energie dan 4G. Voor intensieve gebruikers van mobiele data levert deze hogere energie-efficiëntie een langere batterijlevensduur op.
 

10x flexibeler

Bij een 4G-netwerk beschikt iedereen over dezelfde mogelijkheden. Met network slicing kunt u een eigen virtueel 5G-netwerk verkrijgen. Dit netwerk wordt op maat van uw noden ontworpen. Zo krijgt u bijvoorbeeld een gegarandeerde bandbreedte voor beveiligingscamera’s, een zo laag mogelijke vertraging (latency) voor drones of een specifieke QoS (Quality of Service) voor diensten op het netwerk. Op deze manier kan u het uiterste uit het mobiele netwerk halen.

 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht