Afscheid van 3G: wat zijn de gevolgen?

15.06.2023

Vanaf volgend jaar bouwt Orange het 3G-netwerk in België geleidelijk af. Door de capaciteit die zo vrijkomt, kunnen we de mogelijkheden van 4G en 5G beter benutten. Het resultaat? Een sneller netwerk, betere telefonie en een meer betrouwbare verbinding.

Wordt 3G nog veel gebruikt?

De innovaties op het gebied van mobiele telefonie zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. Momenteel zijn het vooral de 5G-toepassingen die nieuwe mogelijkheden creëren. Dat ook bedrijven die voortdurende verbetering op prijs stellen, wordt al snel duidelijk als we naar de opvallendste evolutie van de laatste jaren kijken. Zo zien we dat er onder onze klanten steeds minder gebruikers met een 3G-toestel zijn. Ook het huidige volume aan spraakoproepen en dataverkeer op ons 3G-netwerk is nog maar een fractie van wat het ooit was.

Die onderbenutting van het 3G-netwerk is een wereldwijde trend. Dat verklaart meteen waarom mobiele operatoren in België en Europa, maar evengoed in Azië, hun 3G-netwerken stelselmatig aan het afbouwen zijn. In de Verenigde Staten is het gebruik van 3G sinds vorige zomer zelfs al helemaal stopgezet.

 

Wat doet Orange?

Ook Orange neemt stilaan afscheid van 3G. De afbouw van ons 3G-netwerk zal in fasen gebeuren, regio per regio, vanaf januari 2024. De volledige afschakeling is voorzien in de loop van 2025. Hoogstwaarschijnlijk zullen u en uw medewerkers niets van de afbouw merken, omdat de meeste toestellen al compatibel zijn met 4G en 5G. Beschikt u toch nog over een ouder toestel? Dan schakelt het toestel automatisch over op het 2G-netwerk dat zeker nog tot 2028 in gebruik blijft. Zo blijven u en uw medewerkers zelfs met een ouder 3G-toestel steeds perfect bereikbaar.

Door af te stappen van 3G komt er heel wat netwerkcapaciteit vrij. Die zal ingezet worden om meer geavanceerde technologieën rond 4G en 5G verder te ontwikkelen. Naast een snellere verbinding, een kwalitatievere telefonie en een meer betrouwbare connectiviteit brengen deze netwerken ook heel wat extra mogelijkheden voor uw bedrijf met zich mee.

 

Vanaf wanneer zal 3G verdwijnen?

De afbouw van het 3G-netwerk in België zal starten vanaf januari 2024.De stopzetting gebeurt in fasen: regio per regio zal 3G afgeschakeld worden. In de loop van 2025 zal er geen 3G beschikbaar meer zijn op Belgisch grondgebied.

 

Wat met datagebruik en IoT?

Gebruikt u vaak het mobiele netwerk om te werken? Dan kan het wel aangewezen zijn om over te stappen op een 4G- of 5G-toestel. Bij 2G liggen de surfsnelheden nu eenmaal een pak lager, wat de productiviteit niet altijd ten goede komt. De meeste moderne toestellen gebruiken al minstens 4G. Een extra controle van uw bedrijfstoestellen kan echter geen kwaad. Zo komt u zeker niet voor verrassingen te staan.

Ook als u verder gebruik wilt maken van IoT-toepassingen die nog verbonden zijn met het 3G-netwerk, zouden we u aanraden om te migreren naar de snellere 4G- of 5G-variant, en zeker als die toepassingen veel data moeten verwerken. Wij overlopen graag samen met u naar welke technologie u het best overstapt en hoe u dat optimaal aanpakt. Dit is ook het ideale moment om even verder te kijken welke nieuwe opportuniteiten er intussen voor uw bedrijf ontwikkeld werden.

 

Meer informatie over de stopzetting van 3G vindt u op onze website. Hebt u hierover nog verdere vragen? Uw accountmanager beantwoordt ze graag!

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht