"Alles rond thuiswerken is een schietschijf voor cybercriminelen"

19.10.2022

Cybersecurity en een aangepaste IT-infrastructuur blijft de belangrijkste prioriteit voor Belgische bedrijven. De cyberrisico’s blijven immers snel evolueren en de IT-infrastructuur wordt steeds complexer. Bedrijven als de Brusselse Europaziekenhuizen en Technord, dat bedrijven helpt in de transitie naar industrie 4.0, kunnen erover meespreken. Aubrey Beelen van BKM-Orange, de ICT-integrator van Orange Belgium, geeft enkele tips voor kmo’s.

Uit een bevraging van Beltug, de sectorvereniging van ICT-verantwoordelijken, bleek recent dat cyberbeveiliging en IT-infrastructuur het komende jaar bij de belangrijkste prioriteiten horen voor Belgische bedrijven. Aubrey Beelen bevestigt dat: “Ook wij merken een stijging in de maturiteit rond cybersecurity en de vraag naar gepaste oplossingen. Bedrijven stellen sneller hun bestaande beveiliging in vraag en zijn bereid om te investeren.”

“Dezelfde partner voor zowel connectiviteits- als IT-diensten, levert zeker een meerwaarde op.”

Aubrey Beelen, Product Manager bij BKM-Orange

Dat is absoluut nodig, want het toegenomen thuiswerk maakt de cyberbeveiliging uitdagend. “Alles wat te maken heeft met thuiswerken is een duidelijke schietschijf voor cybercriminelen. We zien dat veel kmo’s echt rekenen op hun IT-partner voor de beveiliging, omdat ze zelf moeilijk geschikte profielen kunnen rekruteren. Als je dezelfde partner hebt voor zowel connectiviteits- als IT-diensten, levert dat dus zeker een meerwaarde op”, aldus Aubrey. “Een andere trend is dat steeds meer IT-security-oplossingen cloud-geïntegreerd zijn. Daardoor hebben we veel meer computing power ter beschikking om de cyberaanvallen te bestrijden.”


Meer dan ooit moeten kmo’s een tandje bijsteken om zich te beveiligen. “Zij worden evenzeer geviseerd en getroffen door cybercriminelen. Terwijl hun IT-infrastructuur minder aangepast is aan de laatste trends. Mijn advies: trek voldoende budget uit voor cyberveiligheid. Het is bijvoorbeeld zeer nuttig om een assessment van je IT-infrastructuur te laten uitvoeren. En weet dat hoe meer de gebruikte oplossingen geïntegreerd zijn, hoe groter het succes van je beveiliging zal zijn.”

“Zet meer in op detectie, want niet elke aanval kan vermeden worden.”

 

Aubrey Beelen, Product Manager bij BKM-Orange

De expert van BKM-Orange heeft nog meer tips: “Elke medewerker heeft een verantwoordelijkheid in het kader van cyberbeveiliging. Besteed voldoende aandacht aan het bewustzijn. Je kan hiernaar peilen via user awareness tests, zoals een phishing simulatie. Een bijkomend advies is om eveneens meer in te zetten op detectie. We moeten ons ervan bewust zijn dat niet elke aanval vermeden kan worden. Goede securityoplossingen met functionaliteiten rond detectie en response kunnen hierbij helpen”, besluit Aubrey Beelen.

 

Hoe zorgt u ervoor dat uw kmo bestand is tegen cyberaanvallen? Lees onze adviezen in de whitepaper.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht