Digitale transformatie: integreer netwerk en beveiliging

14.04.2022

Bij een succesvolle digitale transformatie hoort een modern bedrijfsnetwerk. Heel wat retailbedrijven kiezen daarbij voor SD-WAN-technologie. Maar beveiliging is een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor een SD-WAN-oplossing.

Moderne netwerkarchitectuur met SD-WAN

Klassieke netwerken van bedrijven met meerdere vestigingen hebben meestal een gecentraliseerde beveiligingsarchitectuur. Al het netwerkverkeer van de verschillende vestigingen wordt dan omgeleid langs één datacenter. Daar houdt een firewall bedreigingen tegen.

Deze gecentraliseerde architectuur is echter niet opgewassen tegen het toenemende dataverkeer en de overstap naar cloudtoepassingen bij digitale transformatie. De netwerkprestaties voor eindgebruikers lijden daar dan ook onder. Daarom moderniseren veel bedrijven hun bedrijfsnetwerk met SD-WAN-infrastructuur.

Een SD-WAN (software-defined wide area network) gebruikt in elke vestiging verschillende internetverbindingen en laat ook toe om voor elke applicatie de optimale verbinding te gebruiken. Dat zorgt niet alleen voor de beste werkomstandigheden (bv. makkelijke toegang tot online voorraadgegevens), het ondersteunt ook een omnichannel aanpak en verbetert de shopervaringen van klanten in de winkels.

Maar deze rechtstreekse internetverbindingen zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen. Het is dan ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de beveiliging van uw SD-WAN.

 

Proactieve beveiliging

Uw beveiliging tegen cyberaanvallen zal pas compleet zijn als u er van bij de start rekening mee houdt. Analyseer bij het ontwerp van uw netwerkarchitectuur waar uw applicaties zich bevinden en wat hun netwerkpatronen zijn. Op basis daarvan kan u beveiligingspolicy’s voor de firewalls configureren.

 

Consistentie en eenvoudig beheer

Een SD-WAN-oplossing zonder ingebouwde beveiliging is niet optimaal. Naast uw SD-WAN moet u dan op elke vestiging een afzonderlijke firewall beheren. Dat betekent meer werk voor uw IT-team. Het gebruik van meerdere beheersoplossingen en de nood om informatie daartussen uit te wisselen, verhoogt bovendien de complexiteit. Zo wordt ook de kans groter dat bedreigingen door de mazen van het net glippen.

Om de valkuilen van complexiteit, inconsistente beveiligingspolicy’s en tijdrovend beheer te vermijden, hebt u een SD-WAN-oplossing nodig die netwerk- en beveiligingsfunctionaliteiten integreert in één product. Met zo'n geïntegreerde oplossing hebt u in één dashboard toegang tot alle functionaliteiten om uw bedrijfsnetwerk te beheren: de prestaties van uw applicaties monitoren, beveiligingspolicy’s voor uw gebruikers instellen en gevaarlijke websites blokkeren.

 

Juiste SD-WAN-oplossing

Er zijn verschillende oplossingen op de markt die deze vorm van integratie aanbieden. Sommige zijn oorspronkelijk beveiligingsoplossingen die daarna SD-WAN-functionaliteit ingebouwd hebben. Andere zijn als SD-WAN-product begonnen en hebben daaraan de beveiligingsfunctionaliteit toegevoegd. Welke oplossing u kiest, hangt af van uw behoeften en prioriteiten. Wij helpen u graag bij uw keuze. Dankzij onze partnerships met verschillende SD-WAN-leveranciers kunnen we u de oplossing bieden die het best bij uw retailbedrijf past.

 

 

Hebt u hulp nodig bij de digitale transformatie van uw bedrijf? Ontdek hoe onze SD-WAN-oplossingen uw wendbaarheid en efficiëntie vergroten. Neem contact op met uw accountmanager voor een assessment van uw netwerk en beveiliging.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht